Sebatian Loeb újra a rali-vb győztese

2005.10.02. 17:46
A Citroen francia pilótája, Sebastian Loeb a második helyen végzett a rali-világbajnokság Japán futamán, de összesítésben már így is behozhatatlan előnyre tett szert, és megvédte tavaly kivívott első helyét.
A tizenhat futamos rali-világbajnokságon a hátralévő három versenytől függetlenül a francia Sebastian Loeb megvédte elsőségét. A Citroen pilótája Japánban nem igazán találta a ritmust, biztonsági autózásra törekedett, de mivel a viadalon vezető subarus Petter Solberg kevéssel a cél előtt kicsúszott, így a második helyre lépett előre. Mindez egyszersmind azt is jelentette, hogy behozhatatlan az előnye az összetettben.

Nyolcszor nyert már idén Loeb

A Japán-ralit a kétszeres világbajnok, Peugeot-t kormányzó finn Marcus Grönholm nyerte, aki az összetettben megerősítette második pozícióját.

Loeb az eddigi tizenhárom futamból nyolcat megnyert, kétszer volt dobogón, egyszer a negyedik helyen végzett, és mindössze egyszer esett ki, Svédországban. A rali-vb-n '99-ben, Korzikán mutatkozott be a versenyző, rá három évre már nyert is, Németországban. A tavalyi sorozatban hat futamon lett első.

Haláleset miatt késett a bajnokavatás

A harmincegy éves Loeb már a két héttel ezelőtti Brit-ralin megszerezhette volna az újabb vb-címet, de akkor a versenyt az angol Michael Parknak - az észt Markko Märtin navigátorának - a halála miatt félbeszakították. Ezért a Japán-ralin a versenyzők fekete karszalaggal álltak rajthoz.

Jegyzőkönyv, Japán rali:
1. Marcus Grönholm, Timo Rautiainen (finn, Peugeot 307 WRC) 3:25:32 ó
2. Sébastien Loeb, Daniel Elena (francia, monacói, Citroe:n Xsara WRC) 3:26:54.1
3. Chris Atkinson, Glenn MacNeall (ausztrál, Subaru Impreza WRC) 3:28:12
4. Francois Duval, Sven Smeets (belga, Citroe:n Xsara WRC) 3:28:31.4
5. Harri Rovanpera:, Risto Pietila:inen (finn, Mitsubishi Lancer WRC) 3:29:31.8
6. Toni Gardemeister, Jakke Honkanen (finn, Ford Focus WRC) 3:30:04.3

A vb-pontverseny állása három futammal a vége előtt:
Pilóták: 1. (és már világbajnok) Loeb 107 pont, 2. Grönholm 71, 3. P. Solberg (norvég) 65
Konstruktőrök: 1. Citroen 150, 2. Peugeot 128, 3. Ford 81