Palik másodrangú ralisikerrel villog

2005.10.03. 13:38
Nagyszerű második helyezést ért el a vasárnap befejeződött Fáraó-ralin a Palik László-Darázsi Gábor tereprali-egység. Az eredmény egyedülálló a magyar autósportban, csak kár, hogy a húsz legjobb pilóta nem indult el a versenyen.
"A magyar autósport legnagyobb sikere" - hirdeti az RTL Motorsport Klub hétvégi sajtóközleménye a Palik László-Darázsi Gábor tereprali páros Fáraó-rali második helyére utalva.

A magyar kettős óriási eredményt hozott, második lett a világ egyik leghíresebb versenyén, és elérte azt, ami eddig egyetlen magyar autóversenyzőnek sem sikerült: világkupa, illetve világbajnoki verseny dobogójára állhatott.

"Privát csapatként értük el"

Palik László
Palikék verseny közben
fotó: RTL Motorsport Klub
"Elképesztő öröm számunkra ez az eredmény. Amikor évekkel ezelőtt belevágtunk ebbe a sportágba, remélni se mertük, hogy egyszer eljön ez a pillanat. Nagyon hálásak vagyunk mindazoknak, akik hittek bennünk, és segítették, segítik a csapatot, talán ezzel az eredménnyel nekik is viszonozni tudtunk valamit" - mondta Palik László a célban. Az autóversenyző-üzletember-tévériporter hangsúlyozta: "Nagyon jó érzés, hogy Magyarország számára, magyar privát csapatként értük el ezt a sikert".

Az RTL MK beszámolója kiemeli: "Igen ritka, hogy egy privát csapat a Világkupa futamok dobogójának egyáltalán a közelébe kerüljön."

Négy győzelem a tizennégy győzelem

"Az sem tekinthető éppenséggel általánosnak, hogy egy kiscsapat versenyzői olyan világnagyságokat utasítsanak maguk mögé a VK-pontversenyben, mint amilyen Stephane Peterhansel, Maszuoka Hirosi vagy Edi Orioli, hiszen hármójukhoz összesen tizennégy Dakar-győzelem fűződik" - hangzik a következő dícséret, ugyanis Palikék összetettben a remek nyolcadik helyre jöttek föl, az említett három sztár elé.

Csakhogy a Stephane Peterhansel, Maszuoka Hirosi, Edi Orioli hármas tizennégy győzelméből tíz motorral született. Peterhansel és Maszuoka kétszer-kétszer nyertek autóval, előbbi hétszer motorral győzött. Orioli kétkerekűvel háromszor nyert, autóval egyszer sem, sőt, nincs is a legjobbak között.

Bojkottálták a futamot

Sem az RTL Klub, sem Palik nem szól arról sem, hogy a júliusi, egyiptomi terrortámadások miatt a gyári csapatok bojkottálták a futamot, így csak privát egységek indultak. Szintén nem említik, hogy a legerősebb alakulatokkal együtt távol maradtak a legjobb pilóták is.

Nem indult többek között az idei Dakar-rali negyedik szakaszának első 18 helyezettje. (Az Eurosport honlapja szerint ez a gyorsasági a verseny első igazi megmérettetése.) Nem volt ott Egyiptomban Robby Gordon, Stephané Peterhansel, Bruno Saby, Luc Alphand, Jutta Kleinschmidt, Gregoire De Mavius, Jan De Villiers, Ari Vatanen, Colin McRae, Carlos Sousa, Nani Roma, Jean Louis Schlesser, Hiroshi Maszukoa, Andrea Mayer, Thierry Magnaldi és Kenjiro Sinozuka sem.

A világkupás második hely valóban csodálatos dolog, csak nem ér annyit, amekkorának láttatják.