Egerszegi nem tudott a NOB elnöki különdíjáról

2005.10.05. 18:59
Az ötszörös olimpiai bajnok úszónő, Egerszegi Krisztina nem érti, miért késve kapta kézhez a Nemzetközi Olimpiai Bizottság különdíjának átvételéről szóló értesítést. "A díjátadás előtti nyilvános bejelentések sem jutottak el hozzám, sőt utólag megkérdezve, az ismeretségi körömben sem hallottak-tudtak róla" - írta Egerszegi Krisztina közleményében.
Egerszegi Krisztina egy nappal az ünnepség után kapta csak kézhez azt az írásos értesítést, amelyben a Magyar Olimpiai Bizottság irodája ismertette vele a NOB elnöki díj adományozásának idejét és helyét.

Egy nappal később kapta kézhez az értesítést

Az ötszörös egyéni olimpiai úszóbajnoknő ezt szerdán közleményben tudatta az MTI-vel azt követően, hogy nem vett részt a szombati díjátadáson.

"Több napilapban megjelent, hogy a MOB iroda, amely a díjátadó ünnepséget szervezte, minden elérhetőségemet felhasználva próbált értesíteni a Jacques Rogge NOB elnök úr által nekem átadásra szánt elnöki különdíj adományozásának idejéről és helyéről. Ezzel szemben az írásos értesítést egy nappal az ünnepség után kaptam csak kézhez. Schmitt Pál elnök úr által említett három telefonszám közül kettőn már hosszú évek óta nem vagyok elérhető, a harmadik számon pedig nem érkezett megkeresés. Más ügyben pedig ha fontos volt, a férjem telefonszámán eddig mindig elértek" - reagált Egerszegi.

A MOB mindent megtett

A MOB kedden tudatta, hogy Schmitt Pál hétfőn levelet írt Egerszegi Krisztinának, amelyben a kitüntetés átvételére két lehetőséget kínált fel neki. Vagy a MOB decemberi közgyűlésén tőle, mint a NOB tagjától vehetné át a díjat, vagy személyesen kíséri el Lausanne-ba Egerszegi Krisztinát, hogy ott Jacques Rogge NOB-elnök adja át neki a kitüntetést.

A MOB hangsúlyozta, hogy "a Magyar Olimpiai Bizottság vezetői és munkatársai minden tőlük telhetőt megtettek - nem csupán a meghívók kipostázásánál és a meghívottak értesítésénél, de akkor is, amikor a kitüntetések felterjesztése volt soron."

Egerszegi nem érti

"A díjátadás előtti nyilvános bejelentések sem jutottak el hozzám, sőt utólag megkérdezve, az ismeretségi körömben sem hallottak-tudtak róla" - írta Egerszegi Krisztina.

"Az elnök úr levelét megelőzte az én levelem, amit neki írtam, melyben értetlenségemnek adtam hangot a történtek miatt. Ő a válaszlevelében ajánlotta fel az újságokban is megjelent utólagos díjátadással kapcsolatos lehetőségeket."

Álláspontja közzétételével a maga részéről a NOB elnöki különdíjjal kapcsolatos ügyet lezártnak tekinti - zárja közleményét az olimpiai bajnoknő.

Kárpáti, Kulcsár és Fábiánné átvette

Szombaton a Nemzeti Színházban Jacques Rogge NOB elnöki díjat adományozott Kárpáti György vízilabdázónak, Kulcsár Győző párbajtőrőzőnek, Fábiánné Rozsnyói Katalin kajak-kenu edzőnek és Egerszegi Krisztina úszónak, de utóbbi nem volt jelen az ünnepségen.