Piroska
-2 °C
5 °C

'Schmitt csúsztat vagy tájékozatlan'

2005.10.18. 16:58
A Nemzeti Sporthivatalt államtitkárként vezető olimpiai bajnok, Ábrahám Attila nem érzi hátrányát, hogy megszűnt a sportminisztériumi forma. A parlament sportbizottsága előtt megismételte, hogy meg kell tisztítani a doppingtól a magyar sportot, és erre egy géntérkép hatásos módszer lehet. Ismét bírálta a MOB elnökét, Schmitt Pált, most azt is a szemére vetette, hogy hetente egy munkanapot tartózkodik Magyarországon. Elismerte, nem volt tudomása arról, hogy Puskás Ferenc relikviáit értékesítené a család.
A Nemzeti Sporthivatal (NSH) elnöke szerint a doppingolás olyan sporttársadalmi jelenség, amelyet kiirtani valószínűleg nem lehet, háttérbe szorítani azonban igen. Ábrahám Attila ezt több mint háromórás meghallgatásán jelentette ki, amelyen az Országgyűlés ifjúsági és sportbizottsága előtt beszámolt az NSH tevékenységéről.

Célszerű egy hazai doppingellenes ügynökség

Az államtitkár kifejtette, hogy a doppingellenőrzések gyakorlati megvalósítása nem, a jogi szabályozás, a források biztosítása azonban feladata a sporthivatalnak, és megerősítette azt a szándékot, amely nemzeti doppingellenes ügynökség létrehozására irányul.

"Megmaradna a 2004-es kormányrendelettel életre hívott, egyebek között a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) képviselőit is magában foglaló Nemzeti Doppingellenes Koordinációs Testület, emellett azonban civil szerveződésként, bizonyos zavarok, összeférhetetlenségek kiküszöbölése végett is működne ez a doppingellenes ügynökség" - mondta.

Az olimpiai járadékot is elveszíthetik a méltatlanok

A doppingvétségek elkövetőinek fokozott szigorral kell szembenézniük, visszariasztó lehetőségként Ábrahám Attila azt említette, hogy az arra méltatlanok akár olimpiai járadékukat is elveszíthetnék. A már megtett lépések között sorolta, hogy kötelezték valamennyi szakszövetséget arra: állami büdzséből származó forrásaik egy-három százalékát doppingellenes tevékenységre fordítsák.

A magyar súlyemelők és atléták athéni olimpián produkált pozitív eseteit követően döntött arról is az NSH, hogy a vétkesek szövetségeitől megvonja az állami támogatás egy részét, jelesül az alaptámogatásnak számító négymillió forintot. Továbbá százötvenmillió forinttal járult hozzá a sporthivatal a Sportkórházban működő doppingellenőrző laboratórium korszerűsítéséhez.

A géntérkép mindent tisztázhatna

Ábrahám Attila egyszersmind megismételte pénteken ismertetett felhívását a magyar sport megtisztítására, és a tisztánlátás érdekében is újfent szorgalmazta a versenyzők, edzők ártatlanságát bizonyítani képes géntérkép elkészítését, "amely jogilag megtagadható, de erkölcsileg nem".

Ábrahám Attila hangsúlyozta, nem érzi hátrányát annak, hogy minisztérium helyett sporthivatal irányítja a magyar sportot, az NSH és a MOB viszonyáról szólva pedig azt mondta: Schmitt Pállal, a Magyar Olimpiai Bizottság elnökével kitűnő maradt a személyi kapcsolata, intézményi szinten azonban súrlódások léptek fel.

Miért feszült a viszony

"Azért is feszült az NSH és a MOB viszonya, mert a 2004-es állami támogatással kapcsolatosan hat vagy nyolcmillió forintot vissza kellett fizetnie az olimpiai bizottságnak, miután nem tudott precízen elszámolni" - fogalmazott Ábrahám.

"Az is furcsa, hogy a MOB-elnök az apparátus elől elzárhat információkat, vagy hogy egy héten egy munkanapot tartózkodik az országban, miközben arról számol be Schmitt Pál, hogy a főtitkár, Aján Tamás meg évi 200-250 napot tölt külföldön" - fűzte hozzá, egyszersmind hangoztatva, hogy nem akar a MOB belügyeibe beavatkozni, de "a távvezérlés nem szerencsés". Korábban az ellen senki sem emelt kifogást, hogy nagyköveti tisztsége miatt Schmitt szintén pár napot tartózkodott Magyarországon.

Nem tudott a Puskás-relikviák árveréséről

Az államtitkár megismételte a pénteki sajtótájékoztatón a Fidesz-alelnöki minőségében politikusként is érintett Schmitt Pált minősítő szavait. "Csúsztat vagy tájékozatlan az elnök úr, és ez elfogadhatatlan, mert nem mondhatja azt, hogy az állami költségvetés nem tartalmaz pénzeket a doppingellenes küzdelmekre".

A Puskás-ügyre kitérve Ábrahám közölte, nem volt tudomása róla, hogy el akarnák adni Puskás Ferenc ereklyéit. (Erről szeptember elején az Index számolt be először.) "Ha e tárgyak tényleg eladók, tárgyalni fogok, hogy az állam megvásárolhassa, de értelemszerűen nem akármennyiért" - állította. Arra nem tért ki, hogy egy hét alatt eddig miért nem tette ezt meg.

Méltatlan viselkedés

Egyúttal alaptalannak nevezve és visszautasítva azokat a nemzetközi sajtóban megjelent és Magyarország presztízsét súlyosan romboló vádakat, hogy Puskás sanyarú helyzete, a Nemzet Sportolójának nyomora kényszerítené a családot az ereklyék elárverezésére.

A beszámoló és a kérdésekre adott válaszok után az ellenzéki képviselők részéről főbb kifogásként az államtitkárral szemben az hangzott el, hogy szerintük Ábrahám Attilához méltatlan így és ennyit foglalkoznia Schmitt Pállal.