Ármin, Pálma
8 °C
28 °C

Aján Tamás belebukott a doppingbotrányba

2005.10.21. 17:47
A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöksége egyhangúlag, 15-0 arányban megvonta a bizalmat Aján Tamástól főtitkártól. A Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) elnöke az athéni doppingbotrányok utórezgéseibe bukott bele: nem tudta tisztázni saját szerepét. Aján Tamás ártatlannak vallja magát és a jogi hátteret hiányolja Magyarországon, Schmitt Pál szűkszavú.
Aján Tamás
Aján Tamás "most így segíthet"
(fotó: MOB)

Tizennégy hónappal az olimpia után elsőként Aján Tamás, a MOB főtitkára bukott bele a legfelsőbb sportvezetés tagjai közül az athéni doppingbotrányokba.

A tavalyi játékokon három súlyemelő - Kecskés Zoltán, Kovács Zoltán és az ezüstérmétől megfosztott Gyurkovics Ferenc vétett a szabályok ellen. Előbbi visszaesőként pozitív mintát produkált, így el sem indulhatott, másodikként Kovács visszalépett a versenyzéstől, majd a vizeletvételkor nem tudott elégséges mintát adni, a harmadik a kellemes megelepetés után bukott le a gyengének tartott, teljesítményfokozásra kevéssé alkalmas oxandrolonnal a szervezetében. Ügyeiket a Nemzetközi Sportdöntőbíróság be sem fogadta.

Aján azt hitte, hallgathat

Aján Tamás néhány hete ellentmondást nem tűrően kijelentette, először és utoljára akar beszélni az athéni súlyemelőbotrányok számára egyre kínosabbá váló utóéletéről. Az IWF elnökeként is működő sportvezető akkor cáfolta, hogy ő akarta volna - hamis - vallomásra bírni Komáromi Lajoson akkori súlyemelőelnökön keresztül az olimpiai ezüstérmétől megfosztott Gyurkovics Ferencet. Állította, 1983 óta nem is foglalkozik a sportág hazai ügyeivel.

Schmitt tisztázni akarta a helyzetet

Az olimpiai bizottság elnöke, Schmitt Pál azonban megelégelte Aján hallgatását, és saját hatáskörében az október 21-i ülés napirendjére vette a főtitkár körül kirobbant ügyet.

Ellenszavazat nélkül

Aján végül Gyurkovics győzködésébe bukott bele (fotó: epa)
Aján végül Gyurkovics győzködésébe bukott bele
(fotó: epa)

A MOB elnöksége a várakozásokkal ellentétben a pénteki zárt ülésen megvonta a bizalmat Aján Tamás főtitkártól, s arról döntött, hogy a szervezet következő közgyűlésén - november 26-án - új embert választ a posztra.

Az elnökségi tagok egyhangúlag, 15-0 arányban szavaztak a főtitkárként Aján ellen.

A sportvezető visszavonta azokat a korábban tett állításait, miszerint konkrétan tudja, mi történt a görög fővárosban, és tudja, kik a felelősök, mivel a kellő jogi háttér hiánya miatt ezek nem bizonyíthatók. A konkrét esetekkel kapcsolatban új információ nem hangzott el.

Mégis számítanak rá

A beszámolót követően az elnökség bizalmi szavazást tartott, amelynek eredményeként egyhangúlag javasolta, hogy a MOB-közgyűlés új főtitkárt válasszon.

"A MOB elnöksége változatlanul igényt tart Aján Tamás tekintélyes nemzetközi munkájára, és ahhoz minden támogatást biztosít" - áll a Magyar Olimpiai Bizottság közleményben.

Aján feltételez, de nem képes bizonyítani

"Magyarországon sajnálatosan nincsen meg az a jogi háttér, hogy bizonyítani lehessen bármit. Tehát pletyka marad az, amire azt mondtam, hogy tudom. És ezt követően nem tudom jogi háttér nélkül bizonyítani azt, amit feltételeztem" - mondta. Hozzátette: éppen emiatt elég sok támadás érte az olimpiai bizottságot és annak elnökségét. "Mivel 1968 óta MOB-tag vagyok, szeretném azt, hogy a MOB-ot semmi bántás ne érje! Becsülettel dolgozom, és tiszteletben tartom az elnökség azon véleményét, hogy ez az egész kérdés annyi haragot és annyi indulatot váltott ki a MOB-bal kapcsolatosan, hogy úgy foglalt állást: jobb ha nem töltöm be a főtitkári tisztséget."

"Fölösleges indulni"

#alt#
Schmitt Pál (balra) szűkszavú maradt

Aján Tamás hangsúlyozta, hogy nem mondott le, most is teljesen vétlennek és ártatlannak tartja magát. "Sajnos, nincs meg a jogi háttér, hogy itt bármilyen bizonyítékot lehessen tenni, ma. De remélem, ez az eset kinyitja az illetékesek szemét." A sportdiplomata megjegyezte, nem csak Magyarországon, hanem nemzetközi szinten is kötelezettséget vállalt arra, hogy a további esetleges, idézőjeles csalásokat kizárják a jövőben.

Arra a felvetésre, hogy indul-e a főtitkári posztra kiírt pályázaton, úgy felelt: "Az elnökségnek mindig van olyan kiterjedt holdudvara, hogy fölösleges lenne indulni."

Kitért arra is, hogy a mostani eset teljesen független a más szervezeteknél - például az IWF-ben, a Nemzetközi Olimpiai Bizottságban (NOB) és a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökségben (WADA) - betöltött szerepétől.

Most így segíthet

"Az elnökség a maga részéről megfogalmazta véleményét az üggyel kapcsolatban, de a november 26-i közgyűlésnek kell eldönteni, hogy a jövőben ki töltse be a főtitkári posztot" - jelentette ki Schmitt Pál, a MOB elnöke. "Aján Tamás megértette, hogy most úgy segít a MOB-on a legjobban, ha nem ad be pályázatot. Nemzetközileg elismert munkájára ezután is számítunk" - mondta Schmitt.

Aján Tamás
Született: 1939. január 12., Szamosújvár
Családi állapota: nős, három gyermek apja
Iskolai végzettsége: diploma az ELTE esztétika szakán (1964), tanári
diploma a budapesti Testnevelési Főiskolán (1965), TF-doktorátus (1983), a TF címzetes egyetemi tanára (1989)
Edzői képesítés: labdarúgásban és tornában
A politikai tudományok doktora cím (1983)
A Testnevelési Főiskola tanársegédje (1964)
Állandó vendégprofesszor a közgazdasági egyetem nemzetközi kapcsolatok szakán a diplomácia szakágban
A szófiai Testnevelési Akadémia díszdoktora
Sportolói múlt: labdarúgás, vitorlázás, kosárlabda, tornában országos bajnok
Sportvezetői múlt és jelen:
A Magyar Súlyemelő Szövetség főtitkára (1968-1983)
Az OTSH alelnöke (1983-1989)
A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) alelnöke (1986-1989), majd főtitkára (1989-től)
A Magyar Olimpiai Akadémia elnöke (1989-től)
Az Európai Súlyemelő Szövetség alapítója (1969)
Az Európai Súlyemelő Szövetség alelnöke (1969-től, majd tiszteletbeli elnöke)
A Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) alelnöke (1970-1976), majd főtitkára (1976-2000)
Az IWF elnöke (2000-től)
A Nemzetközi Sportszövetségek Szervezete, az AGFIS elnökségi tagja (1978-1988), alelnöke (1988-tól)
A Nyári Olimpiai Nemzetközi Sportszövetségek Szervezete, az ASOIF elnökségi tagja (1988-1992)
A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség, a WADA elnökségi tagja (2000-től)
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) tagja (2000-től)
A NOB Tömegsport (Sport for All) Bizottság tagja (2000-től)
Főbb kitüntetések, elismerések:
A bolgár sportminisztérium elnökének kitüntetettje (1986)
A dél-koreai államelnök által a Magyarország és a Dél-Koreai Köztársaság közti kapcsolatok fejlesztésében kifejtett tevékenysége elismeréseként adományozott magas állami kitüntetés birtokosa (1988) NOB Olimpiai Érdemrend (1995)
A Bolgár Köztársaság elnökének kitüntetése: a "Madara Horseman" 1. fokozata (2000)
A Lengyel Köztársasági Érdemrend Parancsnoki Keresztje (2002)
San Marino külföldieknek adható legmagasabb kitüntetése, a Parancsnoki Tisztikereszt (2003)
Magyar állami és sportkitüntetések, köztük a Magyar Köztársaság Tisztikeresztje, a Magyar Köztársaság Sportdíja, Esterházy Miksa-díj