Egyre valószínűbb Talmácsi és a KTM szakítása

2005.11.05. 21:31
Marasztalja is, meg nem is a KTM Talmácsi Gábort: az osztrák csapat már nem szán neki szerepet a 250 köbcentisek között, és mostani kategóriájában is csak a nem gyári gárdában szerepeltetné az idén a 125 köbcentis géppel három világbajnoki futamot nyerő versenyzőt. Talma és menedzsere sem elégedett az ajánlattal, de csak vasárnap hoznak döntést.

Szombatra ígérték az érdekeltek, eldől Talmácsi Gábor sorsa, de egyelőre nincs döntés arról, hol versenyez jövőre a magyar gyorsasági motoros. Az idén a KTM 125 köbcentis csapatában induló és három futamot meg is nyerő versenyző szeptemberben még úgy tudta, a gárda 250 köbcentis gépével indul majd 2006-ban, de Katarban a vezetők utasítása ellenére megelőzte csapattársát, a finn Kalliót és elhidegült a viszony a gárda és közte.

A tartalékcsapatba suvasztanák

Utoljára KTM-mel? (fotó: epa)
Utoljára KTM-mel? (fotó: epa)

A KTM kinyilvánította, számít Talmára jövőre is, de menedzsere, Stefano Favaro más csapatokkal is tárgyalt, mert úgy tűnt, elkerülhetetlen a szakítás. Szombaton, a Valenciai Nagydíj helyszínén leültek a felek, az osztrákok ajánlatot tettek Talmácsinak, az azonban sem neki, sem menedzserének nem tetszik.

"A KTM tulajdonosa, Stefan Pierer úr tájékoztatta Talmát és menedzserét, hogy a magyar motoros számára nincsen már hely a 250 köbcentis csapatban, viszont továbbra is igényt tartanak a munkájára, de a 125 köbcentis géposztályban. Egyúttal kiderült, hogy Talma és menedzsere, valamint Harald Bartol sportigazgató által aláírt szerződés semmis" - áll a menedzser Indexhez is eljuttatott közleményében.

Ellentétes elképzelések

A KTM elképzelése az, hogy a belső, gyári csapata mellett - amelyikben Mika Kalliót és Julian Simont indítaná - létrehozna egy másik csapat is, ahol Gábor kapna helyet. Biztosították a motorost, hogy ütőképes motor, alkatrészek és tapasztalt szerelőgárda áll majd rendelkezésére.

A magyar és segítője épp ennek az ellenkezőjét akarta volna elérni: amint arról az Index is beszámolt, azt a feltételt szabták, hogy Talmácsi marad a KTM 125 köbcentis csapatában, ha Kallio "távozik" a 250 köbcentisek közé.

Csak egy esetben marad

A KTM fenti ajánlata nem is tetszett sem Talmácsinak, sem pedig Stefano Favaronak, így ők a következő feltételekhez ragaszkodnak: Talma csak abban az esetben marad a KTM versenyzője, ha a belső, gyári csapatban - Red Bull KTM 125 GP - kap helyet, ellenkező esetben az útjaik biztosan különválnak.

A KTM vezetői holnapra átgondolják a lehetőségeket és ezt követően véglegesen eldől, hogy Talmácsi hol folyatja 2006-ban.

A Hondánál már várják

Így elég valószínű, hogy Talmácsi egy mási jól csengő márkánál, a Hondánál folytatja: Favaro pénteken úgy nyilatkozott, a várható váltás miatt már tárgyaltak a Honda gyári csapatával, a Kopron Scot Hondával, és Talmácsi jövőre náluk versenyezne, a 125 kcm-esek között.

Az összetettben harmadik helyen álló Talmácsi a nyolcadik helyről indulhat vasárnap a valenciai futamon.