Talmácsi dilemmája: KTM vagy Honda

2005.11.05. 10:39
Talmácsi Gábor a gyorsaságimotoros-világbajnokság 125 kcm-es kategóriájában az összetett pontverseny harmadik helyén áll, és amennyiben nem követ el nagy hibát, ezt a pozícióját meg is őrzi. Az utolsó valenciai futamon azonban nemcsak a helyezése, sorsa is eldőlhet a magyar pilótának.
Még mindig nem dőlt el Talmácsi Gábor sorsa: a magyar motoros egyelőre a KTM versenyzője, de csapata még nem nevezte a jövő szezonra, azonban kiderült, csak a biztosan náluk indulók nevét adta le. "Talma" a 250 köbcentisek között indult volna 2006-ban, de szeptember óta megromlott a viszony az osztrák gárda és a versenyző között.

"Sokkal nagyobb az esélye, hogy nem maradunk a KTM-nél. Mi szeretnénk elérni valamit, mondhatni egy feltételünk van, amibe valószínűleg nem mennek bele a csapat vezetői" - mondta az Indexnek Stefano Favaro a magyar motoros menedzsere. "Mindössze annyit szeretnénk, hogy Gábor jövőre is a 125 köbcentis kategóriában versenyezzen, és csapattársa, Kallio lépjen feljebb a 250-esek közé"- mondta Favaro.

Szinte biztos a váltás

Talmácsi Valenciában is bizonyít (fotó: epa)
Talmácsi Valenciában is bizonyít (fotó: epa)
A menedzser elmondta, azért döntöttek a váltás mellett, mert amikor megkötötték a 250-es szerződést, akkor még úgy volt, hogy Gábornak fontos szerepet szánnak, mostanra azonban "elészerződtették" az olasz Pogiallit és a japán Aojumát is. "Miután a váltás szinte majdnem biztos, tárgyaltunk a Honda gyári csapatával, a Kopron Scot Hondával, és Talmácsi jövőre náluk versenyez, a 125 kcm-esek között" - adott bővebb tájékoztatást Favaro.

A Kopronnál elsőszámú pilóta lenne

Mellette az olasz Lorenzo Baroni fog szerepelni, de az első számú pilóta Talma lesz. A csapat erősségét jelzi, hogy tavaly a Kopron színeiben induló Dovizioso nyerte a 125-ösök összetett világbajnoki címét.

"Hálás vagyok a KTM-nek, hiszen életem legjobb szezonját mentem az idén. Éppen ezért nem szeretném, ha elválásunk botrányosra sikerülne. Mikor ideszerződtem, senki egy szóval se mondta, hogy Kallio az első számú pilóta. Ha ezt bárki közölte volna, akkor úgy álltam volna hozzá az egész évhez" - értékelte idei évét a magyar versenyző az Index tudósitójának a valenciai futam helyszínén.

Nem tudom mi lesz holnap

Biztos választ azonban csak szombaton tud adni a magyar motoros, amikor a KTM első embere megérkezik az utolsó futamra.

A szeptemberben megkötött szerződést a magyar versenyzőn kívül a csapat vezetői közül a technikai csapatfőnök már aláírta, így csak a tulajdonos szignója hiányzik. Ő azonban az emlékezetes katari futam után - melyen Talmácsi az utolsó métereken előzte meg Kalliót - úgy nyilatkozott, nem írja alá.

Csak időhúzás

Azonban az sem elképzelhetetlen, hogy csak azért húzzák az időt, hogy a magyar motoros ne tudja egyik riválist se erősíteni, hiszen minél később írják alá a szerződést, annyival kevesebb hely lesz más istállóknál.

Egyes pletykák szerint a KTM tervezi a következő szezonban egy nem gyári istálló indítását is a 250 köbcentisek között, és ebben szánna szerepet a magyar pilótának. Talmácsi azonban nem akar egy cégen belüli "második istállónál" szerepelni.

Kallio előtt az időmérőn

A 125 kcm-esek összetett pontversenyében jelenleg harmadik Talmácsi Gábor az első időmérő edzésen a második legjobb eredményt érte el a gyorsaságimotoros-világbajnokság utolsó állomásán, a Valenciai Nagydíjon. Tette mindezt úgy, hogy még a délelőtt folyamán megrándult a jobb csuklója, de mint elmondta ez nem fogja hátráltatni a hétvégi szereplésben.