Talmácsiék Michael Jordannal ünnepeltek

2005.11.09. 13:19
Győzelemmel felérő második hellyel zárta az idei motoros világbajnokságot Talmácsi Gábor Valenciában, míg a hétszeres vb-győztes Valentino Rossi ezúttal csak harmadik lett. A spanyol szurkolók petárdatűzzel búcsúztatták a Moto GP-szezont, de jól szórakozott Gerhard Berger, Patrick Kluivert és a még mindig abszolút sztár Michael Jordan is. A valenciai Moto-GP nagydíjon jártunk.
Többszáz motor között lassan poroszkálva közeledünk az idei utolsó Moto GP-futam helyszíne felé. A pálya Valenciától nem messze, egy Cheste nevű falu közelében található. A helyet már ellepték a kétkerekű száguldás bolondjai, teljes a káosz, bár rendbontás nincs, csak a szokásos spanyolos vérmérséklet: zene, buli, pia, csajok, spéci gépek és gumifüst.

Pénteken indul a parti


Klikk a képre!

A sztárok csak másnap, pénteken futnak először, amely munkanap, így a lelátókon csak néhányszáz szurkoló lézeng. A paddock is csendes, a csapatvezetők, pilóták és szerelőik nyugodtan dolgozhatnak.

Az igazi buli este kezdődik. Ezrével jönnek a motorfanatikusok, a parkolók melletti, óriási sátrakból üvölt a zene és a petárdák zaja: a hagyományos helyi szórakozásból származó füst percekre belepi az egész környéket.

A dj a lemezekkel, az egyik motorőrült a gázkarral játszik, így adnak új ritmust a számnak. Szombatra teljes a hangulat, a tribünök lassan megtelnek, hiszen Valentino Rossit, a hazai kedvenc Dani Pedrosát és Sete Gibernaut idén utoljára láthatják az emberek.

12+1-szeres bajnok

A boxutca is éledezik, megérkezik a korábbi, babonája miatt magát 12+1-szeres világbajnoknak tartó Angel Nieto. Óriási sztár itt, százával osztja az autogramokat, imádják, annak ellenére, hogy harminc éve volt karrierje csúcsán. "Mi a szart álldogáltok annál az olasznál, gyertek inkább hozzám" - kiabálja Nieto a Valentino Rossi lakókamionja körül várakozó, nagyjából százfős tömegnek. Rossi nála is nagyobb csillag, sok spanyol annak ellenére neki szurkol, hogy a kategóriájában van két hazai menő, a már említett Gibernau és Carlos Checa.

A hétszeres vb-győztesnek nincs jó napja: az időmérőn bukik és csak a tizenötödik rajthelyet szerzi meg, ami karrierje legrosszabb eredménye a Moto GP-ben. A közönség ennek ellenére szent, kiosztja a szokásos 100-120 ezer aláírását, elkészül vele néhány közös fotó, jöhetnek a puszik és simogatások a lányoktól, a vállveregetések a srácoktól. Miután átöltözik, a jelenetek megismétlődnek, de nagy nehezen eléri a robogóját, és sikerül meglógnia.

A kis Pedrosa elérhetetlen

Talma otthagyta a KTM-et
Szerződése ugyan jövő év végéig élt a KTM-mel, Talmácsi Gábor a valenciai futam után szakított az osztrák csapattal. Harald Bartol csapatfőnök és a menedzsment nem tudta neki megbocsátani, hogy Katarban megelőzte társát, a finn Mika Kalliót. Az eset után állították, Talmát úgyanúgy támogatják, mint Kalliót, de a vb hajrájában a magyar versenyző motorja mindig lassabb volt a finn gépénél. Talma viszont egy percig sem maradt csapat nélkül, menedzsere, Stefano Favaro még vasárnap megállapodott a Honda Kopron Scot csapattal, így a pilóta náluk folytatja, továbbra is a 125-ös kategóriában.

Könnyebb az élete honfitársának, a volt tizenötszörös világbajnok Giacomo Agostininek. Sikereit a hatvanas-hetvenes években aratta, így kevesen ismerik föl, nyugodtan járhat a paddockban. Az 1999-es 500-as bajnok Alex Criville-t is többen ostromolják, ám a háromszoros vb-győztes Luca Cadalora és az egyszeres Olivier Jacque nem számítanak.

Sokkal kedveltebb az a mindössze 147 centis, húszéves Dani Pedrosa, aki idén sorozatban harmadszor nyert vb-t, a 250-es kategóriában. Üldözik a szurkolók, de Rossival ellentétben ő menekül előlük. A kissrácot még lefényképezni is nagy teljesítmény, autogramról vagy közös képről nem álmodhat senki.

Gerhard Berger a kakasülőn

A hivatalos program vége után a nyolcvanas évek 500-as menője, Randy Mamola motoroztatja a szerencséseket egy kétüléses GP-Ducatin. Az élmény hátborzongató lehet, egy darab műanyag kakasülőn egyensúlyozni, miközben majdnem háromszázzal száguld a gép. Az utasnak valójában nincs is ülése, a hátsó idomba vágtak egy mélyedést, ott kell elférnie.

Az egyik szerencsés az exautóversenyző Gerhard Berger, és annak ellenére, hogy 185 centis magasságához ma már jó kilencvenöt kiló párosul, élvezi, még azt is, amikor Mamola egykerékre állítja a gépet.

Vasárnap, a verseny napján csordultig telnek a lelátók, még a bozótos domboldalt is ellepik a nézők. A Ricardo Tormo pálya egy futballstadionhoz hasonlít, négy oldalán vannak lelátók, melyeken összesen 120 ember fér el. A zöldben lebzselőkkel együtt vagyunk vagy 140 ezren, annak ellenére, hogy a 250-es és Moto GP-kategóriának nincs tétje, 125-ben pedig nincs nagymenő spanyol pilóta, ráadásul a svájci Lüthinek három pont is elég az összetett sikerhez.

Talmácsi a sztárok egyike


Tekintse meg képeinket!

A legkisebb géposztály nagydíja után nincs nagy ünneplés, inkább csak a boxutcában örülnek Mika Kallio futam-, illetve Thomas Lüthi vb-győzelmének a csapattagok.

A néhány magyar szurkoló és újságíró persze Talmácsi Gábort ölelgeti: az utolsó kanyar után előzött, második lett, annak ellenére, hogy gépét rendre legyorsulták a célegyenesben a riválisok.

A dobogós hely egy győzelemmel ér fel, bizonyítja ezt, hogy a magyar motorost a lakóautójáig vezető úton félpercenként állítják meg közös fotóra, és mindkét térdvédőjét oda kell ajándékoznia a rajongóknak. Egy vb-harmadikra mindenki kíváncsi, és Talma nem is utasít el senkit.

A hazai közönség Dani Pedrosa 250-es a győzelme után éled föl igazán, de ünnepli a Moto GP-ben ismét szerencsétlen Sete Gibernaut - leállt a motorja -, és a nagydíj olasz és amerikai első-második helyezettjeit, Marco Melandrit és Nicky Haydent. Rossit szintén, bár ezúttal csak harmadik lett.

Jordan feltűnése mindent visz

Csak a halvérű KTM szomorkodott
Valenciában mindenki ünnepelt, még az is jó kedvvel búcsúztatta a szezont, aki nem ért el nagy eredményt. A KTM istállónak lett volna oka örülni, Mika Kallio győzelmével és Talmácsi Gábor második helyével megnyerték a konstruktőrök világbajnokságát a 125 köbcentis géposztályban, ám a boldogságnak semmi jele nem volt náluk. Más csapatok ilyen alkalmakra vb-pólót gyártatnak és pezsgőznek - azzal is reklámozzák magukat -, a halvérű KTM-esek viszont alig mosolyodtak el. "Mert mi sosem vagyunk elégedettek" - árulta el a visszafogottság komoly indokát az Indexnek Warren Willing, a KTM technikai főnöke.

A pálya közepén hatalmas petárdasorozat zárja a szezont, többtucat robbanás után füstbe borul minden. A spanyolok ezúttal sem tudnak elszakadni mániájuktól.

Világhíres vendég valójában kettő van a VIP-páholyban, a futballsztár Patrick Kluivert Rossival fényképezi egyik barátját, majd őt fotózzák percenként a szurkolók, a másik viszont jobban rejtőzködik: Michael Jordan csak a nap végén bukkan föl.

Minden idők legjobb kosárlabdázója a közelben golfozgatott, de mivel kedveli a motorsportot, 26 fős kísérletével kiugrott a pályára.

Szivar és Merci

A közemberek közé viszont csak távozáskor lép, és a káosz elkerülése végett - az örjöngés így sem kicsi - aláírást nem oszt, és fényképezni sem hagyja magát senkivel. Mindössze a 125-ös futamon harmadikként végzett Mattia Pasinivel kezel le, elfogad tőle ajándékba egy baseball-sapkát, majd szivart vesz a szájába, és egy luxus Mercedesszel visszamegy golfozni. A pilóták szintén eltűnnek, négy hónapra - pihenni.