Gyurcsány Ferenc nyálmintát adott

2005.11.14. 13:07
A Nemzeti Sporthivatal (NSH) "Tisztán akarunk látni!" elnevezésű programjához a miniszterelnök Gyurcsány Ferenc nemcsak csatlakozott, ő mindjárt reggeli kocogása és szokásos úszása előtt DNS-mintát is adott. Tanácsadói az athéni olimpia előtt elkallódó doppinglistát megtalálták, és felhívták a figyelmét, milyen gyógyszereket - potencianövelőt és füvet is - kerüljön fokozottan.
A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) az athéni doppingbotrányok utáni első elnökségi ülésén rögzítette: szeretnék, ha Annus Adrián ügye tisztázása érdekében DNS-mintát adna. Az aranyérmétől megfosztott kalapácsvető ezt nem tette meg, a súlyemelőügyek tisztázásakor ismét felvetődött ennek lehetősége, de az ezüstérmétől megfosztott Gyurkovics Ferenc inkább visszavonult.

Lepipálta az eddig csatlakozókat

A Nemzeti Sporthivatal(NSH) ezek után hirdette meg a "Tisztán akarunk látni!" című programot, amihez eddig egyre több olimpiai és világbajnok élsportoló, de még volt politikus - köztük Deutsch Tamás és Baráth Etele - is csatlakozott.

A miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc ennyivel nem érte be, túl akart tenni rajtuk, szokásos hétfői margitszigeti kocogása előtt doppingvizsgálatot kért maga ellen.

Készül a Gyurcsány-géntérkép

Gyurcsány nemcsak odarendelte a tévéstábokkal érkező doppingellenőröket, ők rögtön nyálmintát is vehettek tőle, hogy bizonyítsa, semmi titkolnivalója nincs, és hogy a futás előtt és után összevethessék, mindkét alkalommal a saját vizeletét adta le. Hozzájárult géntérképének elkészítéséhez, így akarta kizárni a manipuláció lehetőségét.

Nem haszontalan pr-munka után Gyurcsány a kocogást száz lépéssel kezdte, és erre ugyan bárki csatlakozhatott volna mellé, csak a korábbi sportminisztériumi szóvivő, Szigetvári Viktor tudta szabaddá tenni magát erre az időre.

Őt gestapós módszerekkel is ellenőrizhetik

A keddi és csütörtöki úszása előtt ugyanazokat az ellenőröket hozatja Magyarországra, akik a tavalyi olimpián Fazekas Róberttől "gestapós módszerekkel" igyekeztek mintát venni, mondván, ő úgy is tud vizeletet adni, ha macerálják, és doppingszer nélkül is képes leúszni háromszáz métert egyszerre.

Tanácsadói felhívták a volt sportminiszter figyelmét, hogy az olimpiai felkészülés előtt elkallódó doppinglista megkerült, és nagyon vigyázzon, mert a NeoCitrán a tiltott szerek között szerepel, de két Red Bullt sem ihat egymás után, mert már azt is kimutatják az érzékeny műszerek. A reggeli kávézásáról is le kell mondani, mert a túlzott koffeinadag miatt is fennakadhat a vizsgálaton.

Tartózkodjon a potencianövelőtől

Gyurcsány mindent megtett eredményének hitelesítése érdekében, marihuánát fogyasztó rokonaival megszakította a kapcsolatot, hiszen a kábítószerek is a doppinglistán szerepelnek.

Potencianövelőt sem használt huzamosabb ideje, mert Batiz András felhívta a figyelmét, hogy Aján Tamásnak ez a MOB-főtitkári állásába került, bár azóta tudjuk, nem mindegyik potencianövelő nem tartalmaz szteroidot.

Schnelle Ergebnisse, bitte

Az Index kiderítette, hogy a mintákat a legelismertebb kölni labor fogja megvizsgálni, és a szakemberek ugyan előzetesen három hetet kértek, Gyurcsány sürgetésére - "schnelle Ergebnisse, bitte" hadarta többször a telefonba -, péntekig megküldik a leleteket.

Az egész magyar sportvezetést példájának követésére ösztönözte Gyurcsány, bár Gyurkovicsnak szíve szerint azt üzente volna, fogja be a száját, mert az athéni események számára is kínosak.