Roger Federer 35 győztes meccs után veszített

2005.11.20. 15:49
A csak a visszalépéseknek köszönhetően rajtjogot szerző argentin David Nalbandian drámai csatában verte a sanghaji Mesterek Kupája döntőjében a világranglistát vezető svájci Roger Federert. Az argentin az ötödik szett rövidítésében bizonyult jobbnak, előtte meccslabdákat hárított. Federenek így nem sikerült megdöntenie az amerikai John McEnroe győzelmei rekordját.
Óriási meglepetésre az argentin David Nalbandian öt játszmában, négy óra harminchárom perc alatt diadalmaskodott a címvédő és tavalyelőtt is győztes svájci Roger Federer ellen a férfi teniszezők 4,45 millió dollár összdíjazású, idényzáró Mesterek Kupájának döntőjében, Sanghajban.

Két sima játszmával egyenlített Nalbandian

A nagy esélyes, az elődöntőben gémet sem veszítő Federer a fináléban nagy harcban, rövidítésben nyerte az első és a második szettet. Akkor még úgy tűnt, nem lesz megállás, sorozatban harmadszor is elnyeri a trófeát.

Különösen a második játszma befejező szakasza volt izgalmas és feszült, de Federer jobban bírta idegekkel a küzdelmet, és 13-11-re nyert.

Nalbandian ezek után sem adta fel, remek játékkal előbb szépített, majd kiegyenlített. Mindkét játszma meglepően sima volt.

Az ötödik, mindent eldöntő szettben a dél-amerikai teniszező 4:0-ás vezetéshez jutott, ám a bázeli fenomén ellen ez is kevés volt: Federer ledolgozta hátrányát, sőt 6:5-ös vezetésénél már a meccsért adogathatott.

Az örökmérleg Nalbandiannak kedvező

Nalbandian azonban nagy napot fogott ki, és visszavette amit elveszített, és a kupa sorsát végül a rövidítés döntötte el, amelyben az argentin diadalmaskodott (7-3), és ezzel - a 2002-es wimbledoni döntője után - pályafutása legnagyobb sikerét érte el. Grand Slam-tornán még egyszer sem sikerült nyernie.

Federer a mostani kudarcig harmincöt meccset nyert meg zsinórban, és a csoportmérkőzéseken már találkozott Nalbandiannal, akkor három játszmában jobbnak bizonyult nála. Kettejük párharcában ezzel a sikerrel Nalbandian vezet 6-4-re.

Ez a meccs hiányzott a rekorddöntéshez

A huszonnégy éves svájci világklasszis sikerével beállította volna John McEnroe 1984-ben elért győzelmi rekordját (82 győzelem/3 vereség), így viszont eggyel több vereséget és eggyel kevesebb győzelmet könyvelhetett el ebben az esztendőben.

Emellett Federernek nem sikerült ugyanaz a bravúr, ami a cseh Ivan Lendlnek (85-87) és a román Ilie Nastasénak(71-73), hogy háromszor egymás után nyerjen a Mesterek Kupáján.

A huszonhárom esztendős dél-amerikai teniszező Andy Roddick sérülése miatt tartalékként lépett pályára Sanghajban.

Így értékelt a két mérkőző fél
David Nalbandian: Nagyon kemény meccs volt, csodálatos a győzelem, felejthetetlen nap számomra a mai. Köszönet az edzőmnek, édesanyámnak, a barátnőmnek, a szurkolóknak és természetesen a kínai rendezőknek, hogy egy ilyen fantasztikus létesítményben teniszezhettünk. Roger ne bánkódj a vereség miatt, még nagyon sok döntőt fogsz megnyerni, ne sajnáld tőlem ezt a sikert."

Roger Federer: Nagyon szép év volt, kár, hogy a befejezés nem úgy sikeredett, ahogy szerettem volna. Mindenestre örülök, hogy a sérülésem után mégis itt lehettem és végigjátszottam a tornát. Izgalmas, jó meccs volt, gratulálok Davidnak.