Spórol-e évi húszmilliót a MOB?

2005.11.24. 18:23
Pénteki elnökségi ülésén határoz arról a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB), hogy az évi legalább húszmillió forintot felemésztő főállású főtitkári poszt szükséges-e, vagy a takarékosság jegyében társadalmi munkában lássák el ezt a feladatot. Az elnökség által leszavazott Aján Tamásnak, aki le is mondott a pénzről és a pozícióról, öt utódjelöltje van, közte olimpiai bajnok, és olimpiai érmesek.
A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöksége október huszonegyedikén hallgatta meg a főtitkárt, dr. Aján Tamást, akitől azt várták, hogy a doppingügyekben szerzett információiról részletes tájékoztatást tart, és magyarázatot ad, miért nem tette meg eddig. Miután a tizenöt tagú testület meghallgatta Aján beszámolóját, egyhangúlag megvonta tőle a bizalmat. Az indoklásban az állt, hogy sokat, több mint kétszáz napot tartózkodik külföldön, és nem tudja olyan hatékonyan ellátni a feladatát, mint ahogy az elvárható lenne tőle.

Aján végül lemondott

"Aján Tamás megértette, hogy most úgy segít a MOB-on a legjobban, ha nem ad be pályázatot. Nemzetközileg elismert munkájára ezután is számítunk" - mondta Schmitt. Aján előbb politikai kampányra hivatkozott, majd belátta, nincs értelme annak, hogy a közgyűlés szavazzon visszahívásáról, és lemondott.

A MOB pénteki elnökségi ülésén egyelőre arról döntenek, maradjon-e a jelenlegi szervezeti felépítés - fizetett főtitkár, fizetett igazgató -, vagy a főtitkári poszt és az ügyvezetői igazgatói tisztség lényegében egybeolvadjon.

A titkárnő hatmilliója

Az Index információi és az előzetes közvélemény-kutatás szerint van esély arra, hogy módosuljon a jelenlegi felállás, tízen emellett vannak, heten pedig ellene. A változás értelmében a főtitkár társadalmi munkában látná el feladatát, vagyis nem kapna fizetést, csak költségtérítést. Így két főtitkár lenne: egy társadalmi, egy tiszteletbeli (Aján) illetve az igazgató, Molnár Zoltán, akit az elnökség nemrégiben megerősített tisztségében. Az elmúlt három nyári olimpián egyaránt Molnár vezette a magyar csapatot.

A MOB az új sporttörvénynek megfelelően spórolásra van kényszerítve, a főtitkári poszt átminősítésével havi nettó 858 ezer forintos fizetés megmaradhatna. (Emellett Aján titkárnője is évente hatmillió forintjába került a szervezetnek.)

A sportolókat még nem jutalmazták

Összességében négy évre kilencven millió forintot lehetne így megtakarítani, ami annak tekintetében nem kevés pénz, hogy az idén világ- és Európa-bajnok cselgáncsozó, Braun Ákos nem kapott központi jutalmat a sikeréért. Zsebből fizetett neki az egyik szponzor-alelnök egy sajtótájékoztatón.

A mostani igazgató, az olimpiai mozgalomban tizenhárom éve jelenlévő Molnár Zoltán arra hívta fel a figyelmet, hogy az elnökség kizárólag ajánlást tehet a decemberi közgyűlés tagjainak. Az esélyeket illetően nem kívánt nyilatkozni.

Molnár felkészültségét mindenki elismeri

Molnár felkészültségét valamennyi pályázó elismeri, ő csak akkor lesz kényszerhelyzetben, ha az elnökség azt indítványozza a közgyűlésnek, hogy az igazgatói tisztségre nincs szükség egy erős és hatékony főtitkár mellett. Ebben az esetben öt riválisa lenne, hatan versenyezhetnek egymással a decemberi közgyűlési szavazatokért.

Aján előző kihívója, az Európai Vívó Szövetség elnöke, Kamuti Jenő az Indexnek úgy nyilatkozott, hogy egy forintért is vállalná a pozíciót. "Január elsejétől nyugdíjas leszek, de mivel tele vagyok energiával tíz, de akár tizenkét órát is dolgoznék a MOB-ért. Úgy gondolom, hogy pályafutásomra feltehetném a koronát, hihetetlenül izgat a kihívás, és még egyszer mondom, akár szerzetesként is ténykednék az olimpiai mozgalomért" - magyarázta a Nemzetközi Fair Play Bizottság elnöke, olimpiai ezüstérmes vívó. Vagyis neki akár mindkét struktúra kedvező lehet, mi több, ő a takarékoskodásnak is megfelelne.

Összehangolhat megoldás

A negyedik számú magyar sportvezetőként számontartott Kamutihoz hasonlóan a titkos esélyesnek tartott Sinka Lászlónak is mindkét felállás megfelel. Ő ugyanakkor úgy véli, hogy hosszú távon főállást igényel a poszt, ám rövid távon a költségmegtakarításos megoldás összehangolható.

A Népszabadság cikkére utalva úgy nyilatkozott, hogy a posztért nincs tolongósdi, és megdöbbentőnek tartja azt a véleményt, aki így gondolkodik. "Méltatlan és nem értem, ki vélekedhet így, amikor a MOB főtitkári posztjáról beszélünk" - jelentette ki.

Sinka: Aki táborosdit akar, rossz úton jár

A tizennyolc éves sportvezetői gyakorlattal rendelkező Sinkát egyébként MOB-tagok kérték arra, hogy részt vegyen a választáson, de azt most hallotta először, hogy ő a baloldal jelöltje lenne. "Óriási hibát követ el, aki sapkát akar adni a jelöltekre, aki táborosdit akar, rossz úton jár" - összegzett.

Ugyancsak nem esélytelen a Magyar Öttusa Szövetség elnöke, Császári Attila, aki fizetés nélkül is vállalná.

Az említetteken kívül a kétszeres olimpiai bajnok Szabó Bence is jelentkezett. Neki bármelyik felállás megfelelő, a szintén aspiráló Faragó Judit azonban fizetett alkalmazott lenne. Szabó a múlt hétig a vívó-válogatott kapitánya volt, Faragó a Magyar Asztalitenisz Szövetség főtitkára.