Terrence Hill Budapesten maradna

2005.12.07. 16:06
Terrence Hill csapatot keres, Magyarországon. A 23 éves amerikai kosaras egy hónapot töltött a MAFC-nál, aztán mégsem kellett.

Október közepén újabb légiós érkezett a MAFC első osztályú férfi kosárlabdacsapatához, aki azontúl, hogy az Egyesült Államokból jött, a nevével is érdeklődésre tartott számot. A huszonhárom éves bedobót ugyanis Terrence Hillnek hívják.

A futball az álma

"A híres színészről több mindent találtál az interneten, nem?" - kérdez vissza az alabamai születésű kosaras. Aztán belekezd, de nem a kosárlabdáról áradozik. "Mindig is amerikai futballista akartam lenni. A bátyámat követtem mindenben, és ő futballozott. Nekem sajnos nem sikerült. Annyira hiányzik."

NCAA-döntőbe vitte a csapatát

Terrence csak későn, tizenkét évesen kezdett kosarazni, de gyorsan kiderült, tehetséges. A középiskolában már országos döntőig vezette Fort Payne-i csapatát, mégis csak tizennyolc évesen döntött végleg a kosárlabda mellett. Egy kisebb alabamai főiskola után Georgiába, a Kennesaw állami egyetemre tette át a székhelyét, és itt lett igazán ismert. Az NCAA, az egyetemi bajnokság második ligájában játszó KSU kétszer eljutott a nyolcas nagydöntőig, amit 2004-ben meg is nyert. Hillt választották a torna MVP-jének, vagyis a legértékesebb játékosnak, míg korábban, a fináléba jutást jelentő meccsen ő szerezte a győztes kosarast, 0,6 másodperccel a vége előtt.

#alt#
Hill az egyetemi csapatban, 24-essel

"Ahány csapatban játszottam az egyetem végéig, egyszer sem kaptunk ki ötnél többször egy idényben. A KSU-n az utolsó év jól jött ki, amikor a végső győzelmet ünnepeltük, én már a háttérbe húzódtam, ugyanis végig a középpontban voltam és azt akartam, hogy lássák, nem csak rajtam múlott ez a siker." A KSU először aratott sikert és Hill lett az első játékosa, aki profi karriert kezdett.

A cél az NBA

Hill ezután az NBA hátországának számító NBDL-ben (National Basketball Developemental League) szereplő Roanoke Dazzle-ban profinak állt. "Azt hittem fel vagyok készülve. Nem voltam. Féltem eldobni a labdákat, tartottam mindentől."

Ezután egy kisebb ligában az SEBL-ben játszott, megpróbált rájönni dolgokra, fejben érni és erőnlétileg formában maradni. Megfordult az NBA nyári bajnokságában, a WBA-ben, a draftig - az újoncválogatásig - azonban nem jutott el. Járt az NBA-csapatok nyári táboraiban is, és noha nem említi elsőre, egyértelmű, ő is a kosárlabda elitbajnokságában akar egyszer szerepelni. "Nyolc klubnál voltam, például a Detroit Pistonsnál is. Az NBA az álmom, és láttam közelről, tudom, hogy miben kell fejlődnöm. Nincs konkrét célkitűzésem, hogy hány éven belül akarom elérni, de tudni fogom, amikor készen leszek."

Három nap alatt döntött

Október közepén Hill éppen csapat nélkül, otthon dekkolt, magában edzett, amikor ügynöke felhívta, lenne egy hely neki Budapesten. A menedzser másik játékosa, David Fisher már a második évét kezdte a MAFC-nál, így újabb ügyfelét is szívesen látták. "Október 13-án hívott. Csak az számított, hogy játsszak valahol és az ügynököm szerint ez egy jó bajnokság ahhoz, hogy továbblépjek. Október 16-án már repültem is."

Budapestről soha nem hallott, Magyarországról is alig tudott valamit, de az ügynöke úgy gondolta, hogy ez egy "nagyszerű város". Nem tartott attól, hogy a tengerentúlra kell jönnie és hamar megszokta a környezetet. "Az éttermek a legmeglepőbbek. Először csak a Subwayt kerestem, otthon is azt kedvelem, de aztán néhány társam megmutatta a magyar konyhát. Azóta a kedvencem."

Az utolsó edzés

A magyar bajnokság Hill szerint abban különbözik az általa eddig látottaktól, hogy sokkal fegyelmezettebbek a játékosok, az NCAA-ben, ahol fiatalok küzdenek egymással, sokkal meggondolatlanabbak a kosarasok. "Ez egy nagyon jó bajnokság mindenkinek, de leginkább a fiataloknak, azt hiszem. Nagyon sok olyan tehetség van itt, amiről nem is tudtok."

A MAFC rosszul kezdte a bajnokságot, hat vereséggel, Hill elsősorban a labdaszerzésben villogott, ebben a műfajban a legjobb a mezőnyben. Az amerikai szerint átbeszélték már sokszor, mi a baj, de mégsem jöttek rá, miért nem sikerül nyerni. "Ha rájövök, majd szólok. Nem is, majd látni fogod" - zárta Hill a beszélgetést.

Kezdődött az edzés, amiről később kiderült, az NCAA-bajnok utolsó előtti gyakorlása volt a MAFC-nál, a klub ugyanis úgy döntött, nem tartanak igényt a gyorsan érkezett amerikaira.

Nem kellett, marad

"Eleve csak rövid szerződést kötöttünk vele, november végéig. Kicsit vakon mentünk bele az ide hozatalába, gyorsan került ide, keveset tudtunk róla. Voltak játékelemek, amelyekben jó volt, de voltak olyanok is, amelyek nekünk nagyon hiányoztak" - értékelte Hillt volt edzője, Dinnyés Attila.

"Nem láttam, hogy ez lesz belőle" - kommentált Hill. Az amerikai nem megy haza, megpróbál most csapatot szerezni magának. "Ha nem sikerül, akkor meg jó móka volt, karácsonyra már otthon leszek."