Kamuti Jenő lett a MOB új főtitkára

2005.12.17. 16:16
Ötórás tanácskozás után Kamuti Jenőt, az Európai Vívó Szövetség alelnökét és a Nemzetközi Fair Play Bizottság elnökét választották meg a Magyar Olimpiai Bizottság új főtitkárának, a lemondott Aján Tamás helyére.

A Magyar Olimpiai Bizottság szombati közgyűlésén Kamuti Jenőt, kétszeres olimpiai ezüstérmes tőrözőt választotta meg főtitkárnak a lemondott Aján Tamás helyére. Kamuti a szavazás második körében 61-55-re győzött Sinka Lászlóval szemben.

Hosszú vita a pénzről

A közgyűlésen hosszas és indulatos polémia bontakozott ki arról, hogy az elnökség javaslata szerint az új főtitkár társadalmi munkában, vagy továbbra is fizetett alkalmazottként lássa el feladatát. Ennek kapcsán Aján Tamás lemondott főtitkár elmondta, hogy fizetése havi 858 ezer forint volt, míg Molnár Zoltán ügyvezető igazgató havi 830 ezret keres. Hangsúlyozta, 202 nemzeti olimpiai bizottság közül 165-ben, a 48 európai közül pedig mindegyikben főállású főtitkár tevékenykedik.

Schmitt válaszában jelezte, hogy ezen olimpiai bizottságokban nincs főállású ügyvezető igazgató, másrészt a MOB a korábbiakhoz képest kevesebb állami támogatást kap, és ez is indokolja, hogy az új főtitkár társadalmi munkában lássa el feladatát.

Ötórás vita után született döntés

Ábrahám Attila, a Nemzeti Sporthivatal elnöke, mint jogász felhívta a figyelmet, hogy az alapszabály szerint a főtitkár munkaviszonyban dolgozik, ami újabb vitát indított el. Végül a közgyűlés úgy döntött, hogy az új főtitkárnak munkaviszonyban kell lennie, de ennek pontos megállapítása (hogy részmunkaidős vagy főállású alkalmazott lesz) az elnök hatáskörébe tartozik.

Végül csaknem ötórás vita után következett el a voksolás, ahol a hat jelölt közül Császári Attila, Faragó Judit és Molnár Zoltán jelezte, hogy visszalép. A szavazás első körében Szabó Bence - aki nem jelent meg a közgyűlésen - csak hét szavazatot kapott, így kiesett. Kamuti, aki az Európai Vívó Szövetség alelnöke és a Nemzetközi Fair Play Bizottság elnöke, a második körben hat szavazattal többet kapott mint Sinka László, a Magyar Kézilabda Szövetség főtitkára.

Új MOB-főtitkár választására azért volt szükség mert a testület elnöksége megvonta a bizalmat Aján Tamástól, aki ezt követően lemondott. Kamuti volt Aján egyetlen kihívója a tisztújító közgyűlésen, akkor azonban csak 44 százalékos támogatást kapott.

"Most végre győztem"

"Olimpián és nagy világversenyen sokszor voltam második, most végre győztem" - mondta megválasztása után Kamuti Jenő. "A célom a harmóniát és a békességet visszaállítani a MOB-ban. Ez a munkakör nem politikai kérdés, hanem erkölcsi kötelesség számomra. Ma látható volt, hogy bizonyos érdekcsoportok befolyásolni akarják a közgyűlést, de az is bebizonyosodott, hogy igenis szükséges kibeszélni a dolgokat, és megőrizni a sport értékeit. Nagyon megható volt számomra, hogy a Magyar Olimpiai Bajnokok Klubja mellettem tette le voksát. Az első feladatom most az lesz, hogy kiutazzak a női kézilabda-világbajnokságra szurkolni, majd tisztáznom kell a feladatok felosztását Schmitt Pál elnökkel és Molnár Zoltán ügyvezető igazgatóval". Kamuti Jenő megbízatása 2009 első feléig szól.

Kamuti Jenő
A Magyar Olimpiai Bizottság szombati közgyűlésén Kamuti Jenőt, a kétszeres olimpiai ezüstérmes tőrözőt választotta meg főtitkárnak a lemondott Aján Tamás helyére.
A 68 éves sebészfőorvos versenyzőként az 1968-as és az 1972-es játékokon állhatott a dobogó második fokára, míg az 1961-es és 1967-es világbajnokságon ugyancsak ezüstérmet nyert. Csapatban az 1957-es vb-n diadalmaskodott, valamint négyszer lett második (1961, 1962, 1966, 1970). Hatszoros egyéni országos bajnok, pályafutásának elismeréseként az UNESCO fair play-díjjal tüntette ki.
Ami sportvezetői múltját illeti, 1989-től 1996-ig volt a hazai vívószövetség elnöke, 1992 és 1996 között a nemzetközi szövetség főtitkáraként is tevékenykedett. Idén júliusig vezette 1996 óta az európai vívószövetséget, majd a zalaegerszegi tisztújító közgyűlésen ügyvezető alelnök lett. 1976 óta irányítja a Magyar Fair Play Bizottságot, míg a hasonló, nemzetközi szervezetnek 1999-ben állt az élére. Tizenhat éve tagja a MOB elnökségének, ugyanennyi ideje elnöke a MOB orvosi bizottságának is. Idén 10 év után távozott a NOB orvosi bizottságából.