Emőke
-4 °C
9 °C

Negyvenkét csapattal rajtol a 'Fapados Dakar'

2005.12.19. 12:26
Kicskereséssel egybekötött kalandtúra, Budapesttől-Bamakóig. Röviden így foglalható össze az a verseny, amely jövő hétfőn rajtol a magyar fővárosból és amelynek végén, január 9-én hírdetnek győztest Mali fővárosában. A versenyt - melyen bármilyen autóval lehet indulni - elsősorban azoknak az autósoknak találták ki, akik számára megfizethetetlen egy Dakar-indulás.

Jövő hétfőn 42 csapat és összesen 102 résztvevő vág neki a Budapest-Bamako kalandtúrának, amelynek mezőnye 7632 kilométer megtétele után január 9-én érkezik meg Mali fővárosába.

Bármilyen autó indulhat

A szervezők által csak "Fapados Dakar"-nak nevezett viadalon korlátozás nélkül bármilyen autóval el lehet indulni, "mindössze annyi a kikötés, hogy a járművek érvényes forgalmival rendelkezzenek és ne legyenek lopottak". Így fordulhat elő, hogy Trabantot éppúgy fel lehet majd fedezni a rajtnál, mint igazi komoly, drága dzsipeket.

A verseny megálmodója, Villám Géza az esemény hétfői sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, az ötlet abból fakadt, hogy sokak számára elérhetetlen álom a Dakar-indulás, miután nem tudják megteremteni a szükséges feltételeket. A Budapest-Bamakón ugyanakkor kifejezetten alacsonyak a nevezési díjak (a túra kategóriában például 100 ezer forint).

Kincskereséssel egybekötött verseny

A viadalra túra és verseny kategóriában lehetett nevezni. A résztvevők az itinerben csak a napi célpontokat kapják majd meg, az útvonalat mindenki maga határozza meg. Az autók Olaszország, Franciaország és Spanyolország érintése után érkeznek meg Marokkóba, majd Nyugat-Szaharán és Mauritánián át Maliba.

A verseny kategóriában szereplőknek mérik majd ugyan az idejüket, de a gyorsaság még korántsem elég a Budapest-Bamako megnyeréséhez, az út során érintett városokban ugyanis különböző "kincseket" is meg kell majd találniuk az autósoknak, ráadásul büntető pontokat is össze lehet szedni, például akkor, ha valaki lakott területen átlépi a megengedett sebességhatárt.

Játékokat, ruhákat és gyógyszereket osztanak szét

Az esemény jótékonysági célt is szolgál: a résztvevők játékokat, ruhákat és gyógyszereket osztanak majd szét az érintett afrikai falvakban. A legkaritatívabb csapat pedig a Teréz Anya jótékonysági különdíjat veheti át a díjkiosztó gálán.