Valér
4 °C
8 °C

A legmagasabb kitüntetést kapja a NOB-tól Egerszegi Krisztina

2006.01.12. 13:11
Az ötszörös magyar olimpiai bajnok úszó, Egerszegi Krisztina a sportolónak adható legmagasabb kitüntetést kapja meg a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnökétől, Jacques Rogge-tól.
Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke arról értesítette Schmitt Pált, a Magyar Olimpiai Bizottság elnökét, hogy január tizenhetedikén Lausanne-ba várja Egerszegi Krisztinát, és ott kívánja neki átadni a NOB elnökének különdíját (President's Trophy).

Egerszegi páratlan rekordokkal büszkélkedhet

#alt#
Egerszegi Krisztina

Az ötszörös olimpiai bajnoknő elfogadta a NOB-elnök meghívását, így a jövő héten férje, Vigassy Ádám valamint Kamuti Jenő MOB-főtitkár és Gyárfás Tamás MOB-alelnök társaságában a NOB székhelyére utazik, és átveszi az olimpikonoknak adható legmagasabb kitüntetést. A díjat már október elején át akarta adni neki Rogge, de akkor Egerszegi nem tudott az ünnepélyes átadásról.

Egerszegi az egyetlen úszónő, aki öt olimpiai aranyat volt képes nyerni egyéniben. A kétszáz méteres hátúszásban ő az egyedüli, aki háromszor egymás után nyerni tudott. Első olimpiáját alig több mint tizennégy évesen nyerte, így mind ez idáig ő a legfiatalabb magyar olimpiai bajnok.

Három gyerek büszke édesanyja

A Magyarországon az évszázad sportolónőjének választott Egerszegi háromgyerekes családanya, visszavonulása óta kerüli a nyilvánosságot, nem szerepel gyakran a sajtóban.

Egerszegi ötnél is több aranyat nyerhetett volna, de Szöulban az a keletnémet Kristin Otto verte meg, aki az államilag irányított doppingolás keretében vélhetően tiltott szereket is használt, míg 1996-ban Atlantában a rövidebbik hátúszószámban, százon nem állt rajthoz, pedig a váltóban jobbat úszott, mint a versenyszám győztese.

Rossz statisztika miatt nem lett a világ legjobbja

A világ legjobb női sportolójának csak azért nem választották meg 1999-ben, mert az eredményeit rosszul közölték, és így jobbnak bizonyult nála az ausztrál úszó, Dawn Fraser, aki háromszor nyert egyéniben egyszer pedig váltóban.