'Egerszegi óriási benyomást tett rám'

2006.01.18. 10:36
Az ötszörös olimpiai bajnok Egerszegi Krisztina a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) lausanne-i székhelyén vette át a sportolónak adható legmagasabb kitüntetést. A magyar úszónő már tizennégy évesen kivívta Jacques Rogge tiszteletét. "A gyereknevelés köti le minden időmet, ami legalább akkora, sőt, még nagyobb odaadást igényel, mint az élsport" - mondta az elnöknek Egerszegi.

Kedden kora reggel férje, Vigassy Ádám valamint egykori edzője, Kiss László és Kamuti Jenő MOB-főtitkár társaságában kelt útra Egerszegi Krisztina, hogy Lausanne-ban átvegye a NOB elnökének különdíját.

Szöulban lenyűgözte Egerszegi Rogge-ot

Jacques Rogge Schmitt Pál MOB-elnök közvetítésével hívta meg az ötszörös olimpiai bajnok úszónőt, hogy az október elsején elmaradt díjátadást a NOB székhelyén pótolják. Rogge elnök délután két órakor, a dolgozószobájában fogadta a magyar küldöttség tagjait, ahol először barátságos hangulatban beszélgettek, ezután következett a díjátadás.

A NOB első embere elmondta, először a belga olimpiai csapat vezetőjeként, Szöulban, 1988-ban látta élőben az akkor még Egérkének becézett tizennégy éves úszófenomént.

Rogge gyerekei is úsztak

"Már akkor óriási benyomást tett rám, későbbi pályafutása pedig csak fokozta az iránta érzett tiszteletemet" - jegyezte meg Jacques Rogge. Aki azt is elmondta, többé-kevésbé ismeri az úszók életének nehézségeit, két gyermeke ugyanis hosszú időn át űzte a sportágat, s neki, jó apaként sokszor kellett hajnalban edzésre szállítania a csemetéket.

"Tényleg nagyon jól elbeszélgettünk az elnök úrral, aki hihetetlenül közvetlen ember - mesélte Egerszegi Krisztina. - Érződik rajta, hogy a sportolók világából érkezett, szinte azonnal megtaláltuk a közös hangot. Érdeklődött, hogy sportolok-e még, ám azt feleltem, mostanság a gyereknevelés köti le minden időmet, ami legalább akkora, sőt, még nagyobb odaadást igényel, mint az élsport."

Ez a nap örökké emlékezetes marad

A beszélgetést követően Rogge elnök átnyújtotta Egerszegi Krisztinának a "President's Trophy" nevű díjat, amely az olimpiai bajnokok számára jelenleg a legmagasabb, aktív pályafutásuk befejezése után odaítélhető NOB-kitüntetés. Egerszegi Krisztina az úszósport egyetlen női versenyzője, aki öt egyéni aranyéremmel büszkélkedhet.

"Óriási megtiszteltetés számomra, hogy az elnöktől személyesen vehettem át ezt a kitüntetést, itt, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság székhelyén Ez a nap örökké emlékezetes marad számomra" - mondta Egerszegi Krisztina

A legeredményesebb sportolónő

Egerszegi Krisztina annak ellenére sem kapta meg 1999-ben az évszázad sportolójának járó elismerést, hogy az olimpiákon nincs nála eredményesebb egyéni sportolónő. Akkor az ausztrál úszónő, Dawn Fraser kapta meg a kitüntetést, jóllehet ő három egyéni címet nyert a váltóarany mellett, míg Egerszegi ötöt nyert. Egerszegi 200 háton sorrendben háromszor nyert, ezenkívül 100 háton és 400 vegyesen is a legjobbnak bizonyult.