Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Doppingolása ellenére aranyérmes maradt a német lovas

2006.01.23. 19:22
A 2004-es kecskeméti négyesfogathajtó-világbajnokságon első helyezett német Michael Freund annak ellenére megtarthatta aranyérmét, hogy lova pozitív doppingtesztet produkált. Lázár Zoltán a második helyen maradt, de nem kizárt, hogy fellebbeznek a példátlannak tartott ítélet ellen.

A Nemzetközi Lovasszövetség (FEI) jogi bizottsága felmentette a doppingvádak alól Michael Freundot, így a német klasszis megtarthatja a 2004-es kecskeméti négyesfogathajtó-világbajnokságon egyéniben nyert aranyérmét.

Valerinsav miatt bukott le a német lovas

Erről Lázár Zoltán tájékoztatta az MTI-t, aki éppen Freund mögött lett második, így ha elítélték volna riválisát, akkor kétszeres címvédőként - csapatban a magyarok nyertek - várhatta volna az augusztusi, aacheni Lovasvilágjátékok keretében sorra kerülő idei vb-t.

A magyarországi vb-n Freund Mary nevű lovának szervezetében az A- és B-próba egyformán kimutatta a nyugtatóként használt valeriánsavat. A német lovas szerint a tiltott szer akkor kerülhetett lova szervezetébe, amikor Magyarországon legeltette. (Orvosszakértők ezt a felvetést képtelenségnek tartották.)

A többi ló nem ugyanott legelt volna?

"Nem érzem magam vesztesnek az ügyben, hiszen én csak nyerhettem volna - egy aranyérmet. Mindenesetre példátlannak tartom a felmentő határozatot, hiszen a többi lónak miért nem lett pozitív a tesztje? Pedig azok is legeltek a vb ideje alatt. A magyar szövetségnek harminc napja van arra, hogy fellebbezzen" - mondta a távirati irodának Lázár.

A magyar szövetséget Fugli Károly főtitkár képviselte a frankfurti tanácskozáson. Beszámolója szerint korábban nem volt arra példa a lovassportban, hogy egy pozitív teszt után felmentő ítélet szülessen.

Három nemzet gondolkodik a fellebbezésen

"Gondolkozunk a fellebbezésen, de mielőtt az elnökség döntene a kérdésben, egyeztetnie kell Zolival és a dobogós helyekben érintett másik két nemzeti szövetséggel, amelyek szintén óvást fontolgatnak" - mondta Fugli az MTI-nek.

15%

Edith Eva Eger A döntés

3999 Ft
3400 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft