Bodrogi az egyórás világcsúcsra hajt

2006.01.26. 15:59
Kerékpáros világcsúcsot akar dönteni a legjobb magyar profi biciklis, Bodrogi László: szeptemberben az egyórás rekordért hajt Bordeaux-ban. Ebben a kategóriában sokáig Eddy Merckx volt a legjobb, 1972-es eredményét csak ketten tudták megjavítani.
Megkísérli megdönteni az egyórás kerékpározás világcsúcsát Bodrogi László, a francia Crédit Agricole magyar légiósa.

A volt rekorder készíti föl Bodrogit

Az AFP hírügynökség a csapat sportigazgatójára, Roger Legeayra hivatkozva közölte, hogy a felkészülésben szakmai tanácsokat ad a brit Chris Boardman, aki a jelenlegi legjobb, a cseh Ondrej Sosenka előtt tartotta a rekordot. A volt brit klasszis korábban szakaszt is nyert a Tour de France-on.

"László először szélcsatornás teszteket végez, de az idény nagy részében a hagyományos országúti program vár rá. Csak a Tour de France után foglalkozik majd kizárólag a csúcsdöntéssel, feltéve, ha nevezzük a francia körversenyre" - mondta Legeay.

49700 méter a csúcs

Bodrogi László

A kísérlet szeptember közepén, egy héttel a salzburgi időfutam világbajnokság előtt lesz, a bordeaux-i velodrómban.

Ondrej Sosenka tavaly július 19-én Moszkvában javította 49,700 kilométerre a 60 perces kerékpározás rekordját. A nemzetközi szövetség 2000-ben döntött arról, hogy amennyire lehet, korlátozza a technológiai fejlődésből adódó csúcsjavításokat, és meghatározta, hogy milyen biciklivel lehet kísérletezni: nem használhatóak a különböző aerodinamikai felszerelések, például az áramvonalas sisak és a középső, könyöklős kormánypozíció.

Merckx eredménye megdönthetetlennek tűnt

Hasonló rekorddöntéssel korábban az ötszörös Tour-győztes Miguel Indurain és a többszörös Giro d'Italia nyertes Tony Rominger is próbálkozott ugyanott, ahol Bodrogi fog, de mindketten légellenállást csökkentő segédeszközökkel, így az eredményüket nem egyórás rekordként, hanem legjobb egyórás emberi teljesítményként hitelesítették.

Az első csúcsot 1876-ban F.L Dodds állította föl 26,508 kilométerrel. Harmincnégy évvel ezelőtt a biciklis legenda Eddy Merckx 49, 431 kilométerre javította a legjobb eredményt, amit azóta alig 300 méterrel sikerült megjavítani. Csupán ketten, Chris Boardman és Ondrej Sosenka voltak jobbak nála.

Hivatalos világcsúcs lehet

Bodrogi a Merckxéhez hasonló kialakítású, persze jóval modernebb géppel próbálkozik, hogy eredményét hivatalos egyórás kísérletként hitelesítsék.

A legjobb magyar biciklis eddig háromszor indult a Tour de France-on, legjobb eredménye világbajnoki bronzérem, amit egyéni indításos időfutamon szerzett.