Olimpiai bojkottal fenyegetőzik a német műkorcsolyapáros

2006.01.27. 15:05
A múlt heti lyoni Európa-bajnokságon ezüstérmet nyert német Aljona Szavcsenko, Robin Szolkovi páros nem vesz részt az olimpián, ha nem lehet mellettük edzőjük, Ingo Steuer. Steuert azért nem látnák szívesen az olimpiai csapatban, mert a keletnémet államvédelmi hatóság, a Stasi ügynöke volt. A tréner állítása szerint nem tett semmi rosszat, tanítványai bojkottal fenyegetőznek.
A német sajtó már a következő "álompárként" mutatta be a múlt heti lyoni Európa-bajnokság után az ukránból németté lett Aljona Szavcsenkót és Robin Szolkovit. Ugyan ezüstérmesek lettek a párosok versenyében, de nagy jövő előtt állnak, mert az eddig egyeduralkodó orosz Totmjanyina, Marinyin duó hamarosan visszavonul. Szavcsenkóék feltétlenül éremesélyesek a torinói olimpián is, feltéve, ha elindulnak.

Steuer tudja, hogy van egy akta róla

A Német Olimpiai Bizottság ugyanis kizárta edzőjüket, a korábbi Stasi-ügynököt Ingo Steuert az olimpiai csapatból. A chemnitzi születésű Steuer versenyzőként szintén a párosok között ért el sikereket, világbajnok volt, a '98-as naganói téli olimpián bronzérmet nyert.

"Tudom, hogy van egy akta rólam, de nem ismerem annak tartalmát. Nem is érdekel. Tudom, hogy nem tettem semmi rosszat" - nyilatkozott az edző, majd hozzátette, csak közösen utaznak az olimpiára.

Nemcsak edző, menedzser is

"Mindent neki köszönhetünk, hiszen ő nemcsak edző, hanem koreográfus és menedzser is egyszemélyben" - fejezte ki határozottan ragaszkodását a két versenyző, és ők is utaltak arra, hogy nem kérdéses a részvétel visszautasítása, ha megbomlik a csapategység.