Letette az olimpiai esküt a torinói csapat

2006.01.28. 15:15
A jelenleg tizennyolc fős téli olimpiai csapat szombaton letette az esküt a februári torinói játékokra. A magyar zászlót a rövidpályás gyorskorcsolyázó, Darázs Rózsa fogja vinni, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke beszédében hangsúlyozta, nem várnak aranyérmet a küldöttségtől, de szeretné, ha jól éreznék magukat az indulási jogot kiharcoló sportolók.
Legutóbb, a 2002-es Salt Lake City-i téli olimpián huszonöt tagú volt a magyar küldöttség, jelenleg ennél kevesebben, tizennyolcan biztos indulók, de még hárman a visszalépések után bekerülhetnek az utazók közé. Hódeszkában, gyorskorcsolyában, és biatlonban születhet még újabb magyar kvóta.

Darázs viheti a zászlót

Szombaton az olimpiai esküt is letették a versenyzők, annak szövegét az Európa-bajnok műkorcsolyázó Sebestyén Júlia valamint a sífutó, Tagscherer Zoltán olvasta fel. Kiderült az is, hogy a megnyitóünnepségen a magyar zászlót a rövidpályás gyorskorcsolyázó, Darázs Rózsa viheti.


Az utazó csapat, előtérben: Tóth Zoltán, Hoffman Nóra és Elek Attila

A Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, Schmitt Pál a búcsúztatáskor kitért arra, hogy a versenyzők legyenek "barátságosak, európaiak és magyarok." Hangsúlyozta, nem várnak aranyérmeket a küldöttségtől, de azt igen, hogy becsületesen harcoljanak, és érezzék jól magukat az olasz városban.

Sebestyén vagy Huszár lehet a legjobb magyar

A legjobb szereplés Sebestyén Júliától és a rövidpályás gyorskorcsolyázó Huszár Erikától várható. Előbbi csalódást keltően szerepelt a múlt heti lyoni Európa-bajnokságon, csak a tizennegyedik helyezést érte el, kétszer is elesett - Pavuk Viktória a 12. lett - , de nagyon fogadkozott, hogy az olimpiáig kiheveri lelki megpróbáltatásait, és jól szerepel. Ha a legjobb tíz közé bekerülne, már az komoly bravúr számítana, hiszen az amerikai és a japán versenyzők is a dobogóért harcolnak.


Sebestyén és Tagscherer eskü közben

Huszár ugyancsak a múlt héten rendezett lengyelországi Európa-bajnokságon a negyedik lett, és van esélye arra, hogy a legjobb tíz közé kerüljön, és mint mondta, csalódás is lenne számára, ha nem biztosítaná a helyét az élmezőnyben.

A három nyári olimpikonnal erősített a bobcsapat

A magyar bobcsapat tagjai közül hárman már szerepeltek a nyári játékokon, így tizenegyre bővült azok névsora, akik mindkét olimpián részt vehettek. A távolugró Margl Tamás Athénban volt csapattag, hasonlóan a tartalék Horváth Gergelyhez, aki a görög fővárosban gerelyhajításban vett részt. A tízpróbázó Kürtösi Zsolt 2000-ben, Sydneyben állt rajhoz.

Az olimpiai részvétel egyébként harminchét millió forintba kerül a MOB-nak, ebből tízet a Nemzeti Sporthivatal bocsát rendelkezésre.

Utazók és várólistások
Alpesi sí: Marosi Attila, Tuss Réka
Biatlon: Tagscherer Imre, Gottschall Zsófia (várólistás)
Bob: Gyulai Márton, Kürtösi Zsolt, Margl Tamás, Pintér Bertalan, Horváth Gergely - tartalék
Sífutás: Tagscherer Zoltán, Gyenesei Leila
Műkorcsolya: Sebestyén Júlia, Pavuk Viktória, Tóth Zoltán, Hoffmann Nóra, Elek Attila (jégtánc)
Gyorskorcsolya: Tóth Ágota (várólistás)
Rövidpályás gyorskorcsolya: Darázs Péter, Knoch Viktor, Darázs Rózsa, Huszár Erika
Hódeszka: Lovász Laura (várólistás)