Újabb vereség és kiesés a férfi kézilabda-Eb-n

2006.01.28. 09:45
Második mérkőzését is elveszítette a magyar férfi kézilabda-válogatott a svájci Európa-bajnokságon, és ezzel nem jutott be középdöntőbe. A durvaságtól sem visszariadó szerbek olykor a bírók rokonszenvét is élvezték, de összességében a gyenge támadójátékot mutató magyarok - Nagy László és Ilyés Ferenc mindössze egy átlövésgólt szerzett -, megérdemelt vereséget szenvedtek.
A magyar férfi kézilabda-válogatott első a dánok elleni első Európa-bajnoki mérkőzésén csak helyenként játszott elfogadhatóan, és végül négygólos vereséget szenvedett. Mivel a csoport másik találkozóján az izlandiak simán verték a szerbeket, a két vesztes csapat a továbbjutás szempontjából sordöntő mérkőzést játszott péntek délutáni a svájci Sursee-ben.

Iváncsik-gólokkal kezdődött

Amelyik gárda még egyszer alulmarad, igen nehéz helyzetbe kerülhet, egyszersmind a kiesés szélére, vagyis legjobb esetben is mindössze a tizenharmadik helyezést érheti el, ami kétségkívül hatalmas blamázs.

A magyar csapat két Iváncsik-góllal kezdte a mérkőzést, Tamás a jobb, Gergő a bal szélről vette be Sterbik Árpád kapuját. Aztán a szerbek hat perc elteltével fordítottak, ekkor a mieink nem igazán találtak tervet támadásban a kidolgozatlan lövéseket pedig a magyar származású kapus könnyen hárította.

Hárommal vezettünk az első negyedóra után

3-2-es szerb vezetés után magyar percek következtek, Gál, Józsa és Ilyés is betalált és 5-3-ra már Skaliczki László csapata vezetett. A tizenkettedik percre Iváncsik Gergő második góljával már hárommal(7-4) vezetett a keményen és határozottan védekező magyar társulat. Akkor még nem sejthettük, hogy ez volt a meccs utolsó olyan szakasz, amikor csakis dicsérni lehetett a csapatot, illetve, amikor vezettünk.

Tíz perc múlva ez az előny nemcsak elfogyott, egygólos hátránnyá változott - két eladott labda után gyors indulásból voltak eredményesek a szerbek -, de Buday kihagyott hetese után Nagy ejtése a 9-9-es döntetlent jelentette.

Öt büntetőből egyet értékesítettünk

A félidő hajrájában a mieink üldözték a szerbeket, mert kimaradt harmadik hetesünk, Laluska ziccerben hibázott, a bírók sem voltak mellettünk, ám végül nem sikerült utolérniük, 13-12 volt oda.

A második félidő nem kezdődött jól, mert először vezettek három góllal a szerbek, de végre Buday belőtte az első hetest, hogy aztán, amikor már újra Sterbik állt a kapuban, akkor ismét hibázzon. (Öt büntetőből egy gól született.) A negyvenedik percben 19-15 állt az eredményjelzőn, Nagy Lászlónak nagyon nem ment a játék, és a játékvezetők is inkább a kárunkra tévedtek.

Csak futottunk az eredmény után

Az időkérés után Laluska gólt lőtt, de emberelőnyben is kaptunk egyet, aztán elhamarkodott támadásokat vezettünk, Fazekas szerencsére fontos labdákat hárított. A félidő felénél Gált azonnal kiállították, mert a levegőben lévő szélső lábához ért, így próbálta meg kibillenteni, de a bírók észrevették. Az ezek után megítélt hetest belőttek a szerbek, és 22:18-ra vezettek.

A hajrában sem változott meg a játék képe, megközelítettük a riválist, akiknek vezetését nem fenyegette veszély. Sterbik vezérletével a szerbek kihasználták a magyar hibákat, a svéd bírók pedig továbbra is inkább a mieink kárára tévedtek, Sudzum könyökkel ütötte meg Nagyot, mégsem került a végleges kiállítás sorsára.

Hatalmas szerencse kellett volna a továbbjutáshoz

A magyarok csak hatalmas szerencsével juthattak volna tovább, a dánoknak meg kellett volna verniük az esti mérkőzésen Izlandot, és akkor egy esetleges körbeveréskor folytathatták volna a küzdelmet a középdöntőben. Ám a dán-izlandi meccs 28-28-as döntetlenre végződött, és így a magyar csapat nem jutott be a középdöntőbe.

Skaliczky László szövetségi kapitány együttese azzal a céllal vágott neki a kontinensviadalnak, hogy az első hat közé kerüljön, így viszont nem végezhet a 13. helynél előrébb. "Végignéztük a dán-izlandi csatát, és fájdalmas átérezni, hogy már nem juthatunk tovább. Sajnos, az eddigi két mérkőzésünkre nem sikerült átmenteni azt a formát, amit az Eb előtt mutattunk. Az átlövéseket és nagyobb helyzeteket nem tudtuk belőni, a lövési hatékonyság nem volt megfelelő, a kritikus pillanatokban nem tudtunk kellően összpontosítani, és törvényszerűen jöttek a vereségek. Szeretnénk emelt fővel hazautazni hétfőn, és bízom benne, hogy vasárnap megszorongatjuk az izlandiakat!" - mondta az MTI-nek Skaliczky.

Jegyzőkönyv:
Szerbia és Montenegró-Magyarország 29-24 (13-12)
jv: Hansson, Olsson (svéd)
gólszerzők: Milosavljevic 8/2, Sudzum 6/1, Ilic 6/3, Andelkovic, Nikolic 3-3, Kojic, Toskic, Petric 1-1, illetve Iváncsik G. 6, Iváncsik T. 5, Buday 3/1, Józsa, Gál, Nagy 2-2, Ilyés, Laluska, Törő, Lendvay 1-1
kiállítások: 18, illetve 12 perc
hétméteresek: 7/6, illetve 5/1
piros lap: Gál (45.)