Auguszta
-4 °C
2 °C

Federer bajban volt, de biztosan nyert a döntőben

2006.01.29. 17:11
Az ausztrál nyílt teniszbajnokság befejező napján a férfi egyes döntőjében a svájci világelső Roger Federer bajba került az első két szettben, aztán lesöpörte a pályáról a torna meglepetésemberét, a ciprusi Bagdatiszt. Federer ezzel hetedik Grand Slam-tornagyőzelmét aratta. A vegyes párosban a három év kihagyás után visszatérő Martina Hingis lett a legjobb, Bhupathival az oldalán.
A Melbourne-i ausztrál nyílt teniszbajnokságon a ciprusi Markosz Bagdatisz eddig legyőzte a második és a negyedik kiemeltet, a döntőben pedig az első helyen kiemelt svájci Roger Federer várt rá.

Federer gyorsan bajba került

A huszonnégy éves Federer nem volt kirobbanó formában az elmúlt napokban, voltak nehéz pillanatai a legutóbbi három meccsén, és az első szettben máris az első adogatójátékánál "breaklabdája" volt ellenfelének, a harmadikat pedig elveszítette.

Aztán gyorsan egyenlített, de 5:5-nél ismét megremegett a keze, Bagdatisz pedig kihasználta a lehetőséget, és övé lett az első játszma. A másodikban is nagyszerűen kezdett a világranglista nyolcvanhatodik helyén álló játékos, azonnal elvette a svájci szervagémét, mi több arra is volt esélye, hogy ezt még egyszer megtegye. A szenvedő Federer azonban jól küzdött, nem hagyta elveszni újból az adogatását, ráadásként kiegyenlített és a vezetést is átvette. Innen fej-fej mellett haladtak, 6:5-nél Bagdatisz hibázott, és elveszítette a játszmát.

Bagdatisz túl korán hitte el, hogy nyerhet

Federer ezek után hengerelt, csak az volt a kérdés, mint a német Kiefer elleni elődöntőben, hány játékot engedélyez riválisának. A vége 6:0, 6:2 lett, és Federer zsinórban hetedik Grand Slam-fináléját is megnyerte.

Az első két szettben nagyon jól játszottam, utána elkezdtem azon gondolkozni, hogy esetleg megnyerhetem a meccset, ettől aztán elvesztettem a fonalat. Elkövettem néhány apró hibát, Roger pedig könyörtelenül kihasználta a kínálkozó lehetőséget, agresszíven letámadott és nem engedte, hogy visszanyerjem a ritmusomat - értékelt a vesztes Bagdatisz.

Federer megkönnyebbült

"Nagyon megkönnyebbültem, amikor vége lett a mérkőzésnek. Másfél szettig komoly nehézségeim akadtak az adogatásaimmal. Mondtam is magamnak, ha így folytatom, biztosan kikapok. Egyszerűen lenyűgözött, ahogy játszott Markosz. Aztán megéreztem, hogy már nincsenek tartalékai. A második játszma vége felé elkezdtem bejönni a hálóhoz, ez jó döntésnek bizonyult. Agresszívebben teniszeztem, aminek végül is meglett az eredménye. Engem tartottak az egyértelmű esélyesnek, vélhetően ezért kezdtem annyira idegesen" - nyilatkozott a győztes.

Hingis győzelemmel tért vissza

A három év kihagyás után visszatérő Martina Hingis egyesben a nyolc között búcsúzott ugyan, a vegyes párosban azonban sokkal szerencsésebb volt, és a döntőben két 6:3-as játszmában nyert az indiai Bhupathival az oldalán. Ennél szebb visszatérésről aligha álmodott a magyar származású versenyző, hiszen sem egyéniben sem vegyes párosban nem tartozott a kiemeltek közé.