Nem lát a jobb szemére a kiütött egri pólós

2006.01.30. 17:46
Nemcsak a továbbjutást, hanem egyik védőjátékosát is elveszítette az Eger vízilabda csapata a hétvégi LEN-Kupa-negyeddöntőben az olasz Brescia ellen. A szerb Csirics ütése után Hegedűs Gábor szemüregcsont-, arccsont- és orrcsonttörést szenvedett, egyelőre nem lát a jobb szemére, kedden műteni kell sérülését. Az egriek szóvá teszik az esetet az európai szövetségénél, abban azonban nem reménykednek, hogy utólag eltiltják a vétkes játékost.
Az olasz Brescia a vízilabda LEN-Kupa negyeddöntőjének első mérkőzésén 10-7-re verték az Egert, a visszavágón a magyarok hősiesen küzdve ledolgozták hátrányukat, az olaszok azonban hathatós bírói segédlettel kettőre csökkentették a különbséget - 10-8-ra veszítettek - és bejutottak a legjobb négy közé. (Ellenfelük az orosz Dinamo Moszkva lesz, a szintén orosz Kazany pedig a Ferencvárossal mérkőzik a döntőért.)

Csirics végig a medencében maradhatott

Az egriek kulcsemberét, Hegedűs Gábort a szerb Alekszandar Csirics jól látható jobbegyenessel a huszonnegyedik percben harcképtelenné tette, a védő szemüregcsont-, arccsont- és orrcsonttörést szenvedett. Ő nem tudta folytatni a játékot, a vétkes azonban - háromgólos hazai vezetésnél - a medencében maradhatott, nem állították ki véglegesen, jóllehet a szabály egyértelműen rendelkezik a víz feletti durva szabálytalanságokkal kapcsolatosan.

Az olimpiai bajnok Gerendás György vezetőedző szerint valamennyi néző látta az esetet, csak az nem, akinek ítélkezni kellett volna, és megtorolni, kivált, mert később az Európa-bajnok Kiss Csabát is úgy megütötték, hogy elrepedt az orrcsontja.

Nyékit az arcán harapta meg Csirics

"Gábort valószínűleg kedden műteni kell, de az eddigi vizsgálatok azt jelezték, hogy szerencsére a szeme nem szenvedett maradandó károsodást, még ha jelenleg nem is lát vele" - mondta az Indexnek az egriek másodedzője, Tóth Kálmán.

Tóth hozzátette, a világbajnok Csirics már az első mérkőzés végén is megütötte Hegedűst, de ütése felett akkor is szemet hunytak a bírók. A játékos magyarországi ámokfutását nemcsak Hegedűs, hanem Nyéki is megsínylette, őt az arcán harapta meg, a nyomok még hétfőn is jól látszódtak.

Felháborító bírói hozzáállás

"Odamentem meccs közben az egyik bíróhoz, a némethez és panaszkodtam neki, miért nem védi meg a játékosainkat, de ő erre csak annyit felelt, hogy ez nem az ő dolga. Felháborító ez a hozzáállás. Nem lehet más célunk, minthogy a meccs felvételét postázzuk a LEN-nek Rómába, mert a vízi pankrációnak vitathatatlanul véget kell vetni. Ismerve az olasz és a szerb diplomácia erejét abban sajnos nem reménykedhetünk, hogy esetleg eltiltsák a játékost, ez csak a futballban bevett gyakorlat" - sajnálkozott az edző.

A Brescia az egyedüli olasz csapat a második számú kupasorozatban, vélhetően ezért is élvezték a holland és német bírópáros túlzott rokonszenvét.

Kár, hogy a botrány került előtérbe

"Nagy kár, hogy erről kell nyilatkoznom, nem pedig arról, hogy egy kisváros nagyszerű csapatot hozott össze, hogy kétezer-ötszáz néző előtt remek hangulatú meccset játszottunk" - állapította meg Tóth. Majd keserűen megjegyezte, ha a brutalitás kell ahhoz, hogy bejussanak az elődöntőbe, akkor jobb is, hogy kiestek.