Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Fantasztikus kosársiker az Euroligában

2006.02.03. 22:00
Hipergazdag orosz klubot vert ki a továbbjutásért folytatott párharcban a Sopron női kosárlabdacsapata. A pécsiek pedig tovább küzdhetnek lengyel ellenfelükkel.

Bejutott a legjobb nyolc közé a női kosárlabda Euroligában az MKB-Euroleasing Sopron, mivel az oroszországi 80-77-es sikerét követően hazai pályán is nyert - méghozzá 89-79-re - a Jekatyerinburg ellen az egyik csapat második győzelméig tartó nyolcaddöntős párharcban.

Pécsi vereség Lengyelországban
A MiZo Pécs 13 pontos vereséget szenvedett a lengyel Gdynia otthonában a női kosárlabda Euroliga nyolcaddöntőjében zajló párharc második mérkőzésén. A nyitómérkőzést odahaza 30 ponttal (85-55) megnyerő, ezzel a továbbjutás küszöbén álló pécsiek szokásosan kemény védekezésükkel kezdtek, ám Branzova keddi bravúros teljesítménye után ezúttal nem akadt, aki "vállaira vette" volna a csapatot. A félidőben 35-30 volt az állás. A térfélcsere utáni két percben a rivális 9, míg a magyar bajnok csak 3 pontig jutott. A baranyaiakban csak a mezőny legeredményesebbje, Johnson valamint Iványi tartotta a lelket, a hátrány pedig 10 pont körül állandósult - a harmadik játékrészt követően is (58-46). Az utolsó felvonásban hiába küzdöttek a mihamarabbi továbbjutásért a vendégek. Így jövő szerdán a harmadik, pécsi összecsapáson dől el, hogy melyik gárda léphet tovább a nyolc közé. A két sikerig tartó párharc állása: 1-1.

A kedden óriási bravúrral idegenben győzelmet arató Sopronnak főként a kétszeres olimpiai bajnok és WNBA-első amerikai Griffith-re kellett figyelnie, aki klasszisát igazolva rögtön belekezdett a pontgyártásba. Ennek ellenére mégis a hazaiak jutottak előnyhöz, miután az alapemberré előlépő két tehetség, Gorbunova és Honti, valamint az utánozhatatlan stílusú Teasley feledtette a sérült Károlyi és Eördögh hiányát.

A második negyedben több magyar támadás eredménytelenül zárult, nem egyszer letelt az idő kosárra dobás nélkül, ezalatt a túloldalon az agresszív - és a 213 centis Dydekkel megerősített - védekezés mellett a precíz csapatmunka dominált. Szerencsére Teasleynek és Csernynek is "sült a keze" a triplavonal mögül, így a nagyszünetben 44-40 volt az állás.

Fordulás után a közönség elképedésére Teasley tovább ontotta a hármasokat, néha a legelképesztőbb helyzetekből is betalált, és a 9 ponttal megnyert negyed mutatta: Natalia Hejkova tanítványai semmiképpen sem akarnak még egyszer az Urálba utazni. A hajrában a mesés költségvetésű és bevallottan a végső diadalra törő vendégek fogcsikorgatva küzdöttek, ám a szinte eksztázisban játszó házigazdák lendülete nem tört meg. Hihetetlen összpontosításukat mutatta, hogy távolról, a palánk alól és a büntetővonalról sem hibáztak, és végül a nyolcaddöntő legnagyobb szenzációját szolgáltatták azzal, hogy előnytelen alaphelyzetből indulva is simán legyőzték az orosz elitalakulatot. A két győzelemig tartó párharc végeredménye: 2-0 a Sopron javára.

Statisztika

MKB-Euroleasing Sopron - Jekatyerinburg (orosz) 89-79 (24-25, 20-15, 23-14, 22-25)

Pontszerzők: Teasley 27, Cserny 16, Matovic 13, Honti 11, Gorbunova 10, Horváth 7, Ndiaye 5, illetve Griffith 25, Karpova 15, Batkovic 13, Powell 12, Szitnyak 7, Sauret 3, Mironova 2, Dydek 2