Torino halhatatlanjai lehetnek

2006.02.10. 20:32
A legutóbbi téli olimpia legnagyobb alakja, a norvég sílövő, Ole-Einar Björndalen Torinóban is hős és sztár lehet, egyszersmind a világ legeredményesebbje, ha eddigi öt aranyához még gyűjt négyet. A horvát Janica Kostelic is csúcsokat ostromolhat esetleges ismétlésével. Gyorskorcsolyában a német Claudia Pechstein is elképesztő rekordot dönthet meg, az amerikai Chad Hedrik pedig triplázhat.

A norvég sílövő Ole-Einar Björndalen olyan magasságokba érhet, ahová még egyetlen téli sportágakat űző sportoló sem jutott soha. Ha eddig meglévő öt olimpiai aranyérme mellé még begyűjt kettőt, az olimpiai sporttörténet második legeredményesebb versenyzője lehet, ha netán négyet, akkor ő kerül a lista élére.

Björndalen a legeredményesebb lehet

#alt#
Ole-Einar Björndalen (fotó: epa)

Björndalen szokása szerint megint egyedül, a világtól elzártan, a sarkkörön túl, fanatikusan, fájdalmak között készül fel, és ez a recept Salt Lake City előtt már bejött neki. Négy éve mind a négy versenyszámban, amelyikben rajthoz állt, aranyérmet nyert.

Mivel azóta még egyet felvettek az olimpiai műsorba, így legfeljebb öt aranyérmet hozhat el, de erre a szakértők szerint most kevés az esély. A négyre sem sok, de azt elérheti, így megdöntheti a norvég Björne Dahlie rekordját, ő jelenleg nyolc arannyal és négy ezüsttel őrzi az első helyet.

Pechstein sorrendben negyedik olimpiáján nyerhet

A német gyorskorcsolyázónő, Claudia Pechstein sorrendben negyedik olimpiáján is első lehet - egyedülálló lehet a teljesítménye -, és mivel eddig élete legjobb idejét futotta az Oval Lingotto névre elkeresztelt csarnokban, erre van is esély. Főként az ötezer méteren kell számolni vele, bár riválisai lesznek szép számmal.

Az amerikaiak nagyon bíznak abban, hogy a szintén gyorskorcsolyázó Chad Hedrik képes lehet három távon is nyerni, ezerötszáztól tízezerig, és az 1980-ban, Lake Placidben az összes egyéni számot megnyerő Eric Heiden örökébe lépni.

A testvére győzheti le a hódeszkás bajnokot

Az olaszok a szánkós Armin Zöggeler újabb sikerében nagyon reménykednek, hiszen ismerheti a pályát. Négy éve amúgy ő volt az, aki megszakította a német Georg Hackl hármas sorozatát. Hackl lehetett volna az egyedüli, aki zsinórban négyszer nyer ugyanabban a számban.

A svájci hódeszkás, Philipp Schoch a párhuzamos óriás műlesiklásban megvédheti olimpiai bajnoki címét, és úgy tűnik, hogy legnagyobb ellenfele a testvére, Simon lesz.

Kostelic lehet az első címvédő

#alt#
Janica Kostelic (fotó: epa)

A horvát síző, Janica Kostelic a nőknél elsőként érheti el a címvédés bravúrját, ami a férfiaknál is eddig mindössze az olasz Alberto Tombának sikerült. Kostelic a kombinációban a legesélyesebb.

A bobozóknál a német André Lange kettesben és négyesben is favorit, még akkor is, ha az idei Világkupákon nem volt átütő formában. Ha mindkét számban győzne, akkor Wolfgang Hoppe '84-es bravúrját ismételné meg, aki mindkét egységet aranyhoz kormányozta.

Ahonen bajnok és hős lehet

Síugrásban szinte biztosan nem számolhatunk címvédéssel, mert a svájci Simon Amman meg sem közelíti négy évvel ezelőtti formáját. Nagy kérdés azonban, hogy az elmúlt évek egyeduralkodója, a finn Janne Ahonen olimpiai bajnok lesz-e, vagy nagy riválisai kiéneklik a sajtot a szájából.

Az északi összetettben a sokszoros világbajnok német Ronny Ackermann mindent az alapoktól kezdett, hogy nyerjen, ám nagy kérdés, hogy a finn Hannu Manninennel szemben mire lesz képes, vagy ő is gyarapítja azon esélyesek számát, akik nem nyertek olimpiai bajnokságot.