Elhunyt az első magyar olimpiai bajnoknő

2006.02.10. 12:00
Életének kilencvenegyedik évében meghalt az olimpiai bajnok magasugró, Csák Ibolya. Csák az első magyar nő volt, aki olimpiai bajnoki címet szerzett, az 1936-os berlini olimpián holtverseny után győzött.
Az 1915. január hatodikán született Csák Ibolya a Nemzeti Torna Egyletben kezdte kivételesen sikeres pályafutását, tizennégy évesen. Már tizennyolc évesen, országos csúcsfelállítással bekerült a válogatott keretbe, 1936-ban kijutott a berlini olimpiára.
#alt#
Csák Ibolya berlini győzelmekor
(fotó: MASZ)

Holtverseny után nyert Csák Ibolya

A német fővárosban százhatvan centimétert ugrott, ezzel hármas holtversenyben első helyezett lett. A német Elfriede Kaun és a brit Dorothy Adan ugyanezt a magasságot teljesítette, a következő, két centivel magasabb kísérletüket azonban valamennyien elhibázták.

Negyedszerre azonban Csák - jellegzetes ollózó mozgásával - átjutott a magasságon, így olimpiai bajnok lett, Magyarország első olimpiai bajnoknője. Csák két év múlva Európa-bajnokságot nyert, 164 centis magyar csúcsa visszavonulása után még huszonhárom éven keresztül érvényben volt.

Tarics Sándor a legidősebb bajnok

Az egyetlen olimpián szereplő Csák Ibolya pár napja megcsúszott budapesti otthonában, combnyaktörést szenvedett, kórházba került, az orvosok pedig péntek reggel a halálát állapították meg. A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) saját halottjának tekinti a kilencvenegy évet élt egykori klasszist.

A magyar olimpiai bajnokok közül a San Fransiscóban élő Tarics Sándor a legidősebb, ő szintén 1936-ban nyert a vízilabda csapat tagjaként, és jelenleg kilencvenharmadik életévében van.