Nem érdekli az orosz bajnokokat a vb-arany

2006.03.02. 18:56
A huszadik téli olimpián három számban győztes orosz versenyzők közül egyiküket sem motiválta, hogy világbajnoki aranyat is szerezzenek az egy hónap múlva rendezendő világbajnokságon. Többen visszavonulnak, Pljuscsenko azonban még nem döntött.
A vasárnap lezárult torinói téli olimpia műkorcsolya és jégtánc versenyének orosz sztárjai nem indulnak a március végén sorra kerülő calgaryi világbajnokságon. Ebből adódóan párosban és jégtáncban sem lesz címvédés.

Kínai uralom várható párosban

Előbbi számban Tatyjana Totmjanyina és Makszim Marinyin, utóbbiban pedig Tatyjana Navka és Roman Kosztomarov nyerte az előző vb-t, de az ötkarikás játékok után - Kosztomarov kivételével - mindannyian úgy döntöttek, hogy befejezik pályafutásukat.

A mögöttük eddig háttérbe szoruló párosok előtt megnyílhat a lehetőség, hogy az élre ugorjanak. Az olimpián nagyot eső kínai Tan Csang és férfipárja, Hao Csang világbajnoki arannyal vigasztalódhatnak. A duó legnagyobb konkurensei két szintén kínai pár lesz, és a jövőben várhatóan ők fogják uralni a világbajnokságokat.

Kora alapján Pljuscsenko még egy olimpián ott lehet

Jégtáncban a második helyet elcsípő amerikai Tanith Belbin, Benjamin Agosto veheti át az uralmat.

A férfiak nagy fölénnyel nyerő olimpiai aranyérmese, Jevgenyij Pljuscsenko, valamint a nőknél bronzérmes Irina Szluckaja ugyan még nem döntött a folytatásról, de az biztos, hogy a kanadai városban egyikük sem lép jégre.

A huszonnégy éves Pljuscsenko valószínűleg folytatja, mert mögötte nincs igazán kiemelkedő orosz versenyző, és hazája ráveszi még néhány részvételre. A zsűrinek beintő Szluckajának a folytatásban nem lenne könnyű dolga, hiszen aligha fogják a döntéshozók tettét elfelejteni.

A négy orosz arany nem jött össze

"Hosszú szezon van a versenyzők mögött, és mindenki Torinóra hegyezte ki a formáját. Most pihenőre van szükségük, azonban hamarosan elkezdjük a felkészülést a következő idényre, úgyhogy mindenki számíthat ránk. Olyan erős csapatunk lesz, amilyet tőlünk megszokhattak" - mondta Valentyin Piszejev, az orosz szövetség elnöke.

Amennyiben Szluckaja képes lett volna megnyerni a versenyt a japán Sizuka Arakawa előtt, akkor mind a négy arany ugyanahhoz a nemzethez került volna, amire az olimpiák történetében még nem volt példa.

A calgaryi vb-re március 20. és 26. között kerül sor, a magyarok közül várhatóan mindenki ott lesz a jégen.