Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Magyar olimpikon lehet az angol díjugrató

2006.03.03. 17:31
Jegyzett angol lovassal bővülhet a magyar díjugrató-válogatott: a juniorok között Eb-ezüstérmes James Wingrave május elsején már magyar színekben állhat rajthoz. Állampolgársága már csak formalitás. A 25 éves versenyző három éve Magyarországon él, Nagykőrösön az elhunyt Turi József farmját vette át másodmagával.

Az 1996-os atlantai olimpián a montreali születésű Anita Nemtin magyar színekben vett részt, és a military tizenkilencedik helyén végző lovas volt az utolsó, aki a játékokon indulhatott.

Wingrave Nagykőrösön telepedett le

#alt#
James Wingrave
fotó: Hajdú Krisztina/
lovasfoto.hu

Az angolokkal Európa-bajnok, olimpiai hatodik Turi József lova sérülése miatt ugyanis nem vehetett részt Sydneyben. Turinak 2004-ben is lett volna esélye az olimpiai részvételre díjugratásban, de egy évvel korábban halálos motorbalesetet szenvedett.

Azóta nincs a szakágnak nemzetközileg komoly versenyzője, Pekingre azonban lehet, hiszen az angol születésű James Wingrave magyar állampolgárságért folyamodott. A huszonöt éves Wingrave három éve Magyarországon, Nagykőrösön él, és minél gyorsabban szeretne magyar papírokat is kapni, az ügye már tavaly decemberben a belügyminiszter, Lamperth Mónika elé került. Az állampolgárságtól függetlenül már magyar színekben vehet részt a májusi kiskunhalasi Világkupa-viadalon.


Nehéz szívvel hozta meg a döntést

A juniorok között Európa-bajnoki második Wingrave így nyilatkozott egy angol szaklapnak kérelméről. "Az előrelépésemhez ez egy szükséges döntés. Egy kisebb nemzetért kisebb kockázattal lehet lovagolni, mintsem tehetetlenül várni arra, hogy szeszélyes, legtöbbször homályos válogatási elveknek feleljek meg. Nehéz szívvel, de ezt a döntést meg kellett hoznom."

Az angol lovas Turi József cégtársán, és menedzserén, Mike Bulmannon keresztül került Magyarországra, jól érzi magát, és a nyelvvel is egyre jobb barátságban áll. A nagykőrösi farmon Bulmann és Wingrave osztozik - előbbié a nagyobbik hányad -, körülbelül tíz-tizenkét versenylóval büszkélkedhetnek.

A csapat olimpiai esélyei is javultak

"Nagyon örülünk James érkezésének, vele kétségtelenül erősödtünk, ő egy ígéretes versenyző. Neki mindenképpen van esélye arra, hogy 2008-ban olimpiai résztvevő legyen, és vele együtt a magyar csapatnak is javultak a pekingi lehetőségei" - örvendezett Fugli Károly a hazai lovasszövetség főtitkára.

A szakember úgy véli, már csak formalitás, hogy megkapja a magyar papírjait a lovas, és szerinte már csak a köztársasági elnök kézjegye hiányzik a dokumentumokról.