Dánia 2020-ban olimpiát rendezne

2006.03.07. 14:59
Az ország kormányának támogatásával és a lakosság 55 százalékos támogatásával Dánia bejelentkezett a 2020-as nyári olimpia megrendezésére. A szándék komolyságát jelzi, amennyiben nem sikerülne nyerniük, örömmel szállnak harcba a négy évvel későbbi játékok rendezéséért is.

Dánia 2020-ban nyári olimpiát akar rendezni, s e törekvést az ország kormánya is támogatja. Az ötkarikás játékoknak a főváros, Koppenhága adna otthont, s ha 14 év múlva nem sikerülne házigazdává válni, az északi ország a 2024-es dátumot is örömmel elfogadná.

Jelentős kormányzati akarat

Mindez az orosz hírügynökség keddi, koppenhágai jelentéséből tűnik ki, amelyet megelőzött a hír, hogy a dán kormány már elő is terjesztette az olimpiarendezés tervét. Az elképzeléseket rögzítő dokumentum, amelyet az egyik vezető tanácsadócég dolgozott ki és állított össze, felöleli a legfontosabb sportberuházásokat, köztük a versenyzőket és edzőket befogadó olimpiai falu felépítésének szándékát.

Komoly kormányzati akaratként fogalmazódik meg, hogy már a közeljövőben megteremtsék a szükségesnek ítélt teljes infrastruktúrát, létrehozzák a nyári ötkarikás sportágak versenyeinek lebonyolításához kellő valamennyi létesítményt.

A kabinet támogat, a lakosság egyetért

A célokra a dán kabinet kész 25 milliárd dán koronát (mintegy 850 milliárd forint) fordítani, s e törekvés a lakosság többségének egyetértésével találkozik: az ITAR-TASZSZ beszámolója szerint a dánok 55 százaléka olimpiapárti.

A szándék komolyságának bizonyítására már a következő négy évben felépül a leendő Olimpiai Stadion, amelyet viszont nem terveznek gigantikusnak: a multifunkcionális létesítmény csak 12 ezer néző befogadására lenne alkalmas. A majdani olimpiai falut 17 ezer fősre szándékoznak építeni.