Alfréd
-3 °C
3 °C
Tóth Ivett
ma 02:00
Tóth Ivett
Műkorcsolya

Felemás magyar szereplés a vízilabda Euroligában

2006.03.23. 09:58
A férfi vízilabda Euroliga negyeddöntőiben két magyar csapat is érdekelt volt. A Vasas hazai környezetben egy góllal verte a Kásás Tamással felálló Savonát, míg a Honvéd idegenben kapott ki a remeklő Madarassal és Szívóssal felálló Pro Reccotól.
Egygólos előnyt szerzett a négy hét múlva esedékes visszavágóra a Vasas férfi vízilabdacsapata az olasz Savonával szemben az Euroliga negyeddöntőjének első, szerda esti, budapesti mérkőzésén.

Remekül kezdett a Vasas

A Komjádi uszodában a kétszeres magyar olimpiai bajnok Kásás Tamást is felvonultató Savona álmosan, míg a szintén ötkarikás aranyérmes Steinmetz-testvérekkel, Ádámmal és Barnabással a soraiban játszó Vasas energikusan és bátran kezdett, s el is húzott Mátyás Zoltán és Varga Dániel jóvoltából 2-0-ra. Az éledező vendégek azonban egyenlítettek, mégpedig Kásás bombájával, Varga Dénes távoli találata azonban célt ért, miként bátyjáé, Dánielé is (4-2). A két gól között eltelt hosszú idő azonban azt mutatta, hogy itt is, ott is adósak maradtak a csapatok az emberelőnyös helyzetek kihasználásával, miként a támadójáték is kölcsönösen akadozott, és ez az olaszok eredményességén, avagy eredménytelenségén látszott meg inkább.

Kimaradt lehetőségek a végén

A harmadik játékrész közepén szépítettek az olasz, majd Kásás révén ismét egyenlítettek (4-4). Varga Dániel negyedet záró válasza lélektanilag a legjobbkor jött (5-4). A befejező 8 percet sokáig ugyanaz a patthelyzet jellemezte, míg nem az ifjabb Varga keze villant (6-4). Egy olasz gól (6-5) mellé még két Vasas-kapufa jutott a végére, s bár a hőn óhajtott győzelem megszületett, a minimális előny birtokában a négy közé jutás kiharcolása nem ígérkezik egyszerű feladatnak a Savona otthonában.
Eredmény:
Euroliga, negyeddöntő, 1. mérkőzés:
TEVA-VasasPlaket - Savona (olasz) 6-5 (3-2, 1-0, 1-2, 1-1)
a magyar góldobók: Varga Dániel 3, Varga Dénes 2, Mátyás 1
A Vasas mellett a sorozatban érdekelt másik magyar együttes, a bajnoki címvédő Honvéd a párharc első, olaszországi felvonásán 3 góllal kikapott a Madaras Norbert és Szívós Márton személyében két magyar válogatott játékost is foglalkoztató Pro Reccótól.

Negyedórányi magyar gólcsend

Rosszul kezdett a Honvéd, avagy inkább a Pro Recco rajtolt jól, és főleg hatásosan. Madaras szerezte az első gólt, amelyet további három helyi találat követett, a második negyed közepe táján az ex-honvédos Szívós rontotta tovább a volt csapattársak hangulatát, amikor is kacsázó löketével 4-0-ra alakította az állást. A meccs 14. percéig kellett várni a magyar alakulat első góljára: Kiss Gergely talált be, Madaras büntetőjével azonban megint tetemesre hízott a különbség (5-1), a félidős pihenőre pedig 6-2-es állásnál vonulhattak az együttesek. A folytatás sem bizonyult örömtelinek: az olimpiai bajnok Madaras a harmadik negyed elején már harmadszor volt eredményes (7-2). Benedek Tibor, majd a szintén ötkarikás győztes csapattárs, Molnár Tamás szépített (7-4), ám Benedek újabb gólját a változatosság kedvéért Szívós ellensúlyozta, így a felek 9-5-tel várhatták a befejező 8 percet.

Madaraas és Szívós kiemelkedett

Szenvedett a Honvéd, szárnyalt a Pro Recco, amelynek kiütéses sikere csak azért maradt el, mert a hajrában Molnár kétszer egymás után is jól célzott, Madaras ötméterest rontott, Vári pedig csaknem az utolsó minutumban betalált (11-8). Az Euroliga legutóbbi kiírásában másodikként végzett Honvédnak ahhoz, hogy az idén is ott legyen a Final Fourban, a májusi négyes döntőben sokkal jobb játékkal kell kirukkolnia az április 19-i visszavágón, a Kőér utcában. Ehhez leginkább az első meccsen hét gólt szerző, Madaras-Szívós duót kellene "hatástalanítani".
Eredmény:
Euroliga, negyeddöntő, 1. mérkőzés:

Pro Recco (olasz) - Domino-BHSE 11-8 (2-0, 4-2, 3-3, 2-3)
a magyar góldobók: Molnár 3, Kiss, Benedek 2-2, Vári 1