A legsikeresebb magyar szakág kerülhet le az olimpiáról

2006.03.28. 17:12
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) döntése értelmében a vívás tizenkét szakágából csak tíz szerepelhet az olimpiai programban, így kettőt mindenképpen le kellett venni már 2004-ben Athénban is. Az a döntés azonban nem volt végleges, így most újra lehet találgatni és félteni a magyar vívókat, melyik éremesélyes számban nem nyerhetnek.

"Már régóta arról kellene beszélnünk, hogy a 2012-es londoni olimpián melyik szakágak kerülhetnek ki a programból, ám még mindig azon vitázunk: miként alakuljon a pekingi program. Képtelenség így tervezni, és a káosz már jó ideje tart" - véli Kovács Tamás, a Magyar Vívó Szövetség technikai igazgatója.

Melyik csapatszámban nem lehet magyar érem?

A Nemzetközi Vívó Szövetség az április nyolcadiki, dél-koreai ülésén határoz arról, melyik lesz az a két szakág a tizenkettőből, amelyik kimarad a 2008-as olimpiai programból. Legutóbb a női tőrcsapat és a női kardcsapat esett ki, de az a határozat csakis az athéni játékokra szólt, és valamennyi olimpia előtt változtatás várható.

Kovács szerint jelenleg arra van a legnagyobb esély, hogy a férfi tőrcsapat és a női párbajtőr csapatok versenye kerül ki a programból, de könnyen előfordulhat az is, hogy a férfi kardcsapatok valamint a női tőrcsapatok nem küzdhetnek ötkarikás érmekért.

Kulcsár Krisztián képviseli a magyar érdekeket

#alt#
Nagy Tímea az athéni dobogón

"Semmi biztosat nem lehet egyelőre tudni, napról-napra változhat a helyzet, nekünk bármelyik döntés fájdalmas, nem tudjuk melyik ujjunk harapása fájdalmasabb. Annyi biztos, hogy a világbajnok és olimpiai ezüstérmes párbajtőröző, Kulcsár Krisztián képviseli a magyar érdekeket a szavazáson, de a komoly múlttal rendelkező vívónemzetek ugyanakkora súllyal rendelkeznek, mint az afrikai vagy az ázsiai országok."

A kétszeres olimpiai bajnok párbajtőröző, Nagy Tímea harmadik gyerekének születése után kifejezetten azért tért vissza pástra, és ér el egyre jobb eredményeket, mert csapatban is érmet szeretne Pekingben. Csapatban ugyanis még sem neki, sem az országnak nincs érme.

Mélyrepülésben a férfi kard szakág

A férfi kardcsapatok versenye egyébként az athéni olimpia előtt is veszélybe került, de végül maradhatott a programban, igaz, a nagy reményekkel induló magyar trió végül meglepő vereséget szenvedve a ötödik helyen zárt. A szakág egyébként mélyrepülésben van jelenleg, tizennegyedik a válogatottunk a világranglistán, ezzel együtt a legeredményesebb szakág az olimpián, hiszen tíz győzelmet arattak vívóink, legutóbb 1988-ban.

A hazai vívásban ugyanakkor némileg rendezettebb a helyzet, köszönhetően a HVB Bank jelentős támogatásának, amit kedden jelentettek be. Azt nem hozták nyilvánosságra, mekkora pénzösszegről van szó, de a legeredményesebb magyar sportág főtámogatóval gazdagodott, ami az utánpótlás-nevelés érdekében kiemelt fontosságú. A szövetség elnöke, Gémesi György bízik abban, hogy a következő ciklusban is támogatók között marad a bank.