'Idegbeteg voltál, az is maradtál'

2006.04.25. 00:06
A szombati, Vasas-Eger vízilabda bajnoki elődöntő után Gerendás György, az egriek edzője megütötte Méhes Jenőt, a hazaiak szakosztályvezetőjét. Az esetet mindkét fél másképp értékeli, ami közös, a kölcsönös anyázás és egymás orális szexre való bíztatása. Gerendást a vízilabda-szövetség fegyelmi bizottsága hétfő délután 2006 végéig eltiltotta, az Eger edzője nem fellebbez.

A vízilabda-bajnokság elődöntőjében 14-10-re nyert a Vasas az Eger ellen, ami azt jelenti, 6-4-re vezet a nyolc pont megszerzéséig tartó párharcban. A szombati találkozó mégsem az eredmény miatt beszédtéma: a lefújás után a hevesiek edzője, Gerendás György olyat kevert le Méhes Jenőnek, a fővárosi csapat szakosztályvezetőjének, hogy utóbbi orra vére eleredt, szája felrepedt.

Anyázás és pofonok

"Évek óta tart Gerendás ámokfutása és ezért nem csak ő a hibás, hanem azok is, akik ezt hagyják" - mondta a szenvedő fél, Méhes Jenő. Méhes az Indexnek elmondta, ő csak kezet akart fogni az Eger edzőjével, de utóbbi elutasította ezt, majd válogatott sértéseket vágott a fejéhez.

A hazaiak azt sérelmezték a találkozó folyamán, hogy az egriek többször is átlépték a keménység határát és szándékos ütésekkel próbálták őket megakadályozni a gólszerzésben. A legrosszabbul Steinmetz Ádám járt, akit egy negyed alatt háromszor is arcon ütöttek. Előbb a szeme dagadt be, majd a folytatásban az ajka repedt fel.

Gerendás György, az egriek edzője a Napkelte vasárnapi adásában úgy nyilatkozott, valóban keményen játszottak, de nem alattomosan. Ugyanakkor nem érti a Vasas vezetők kirohanását, akik az egri kispadig jöttek, és válogatott sértéseket vágtak hozzá.

"Én csak egy provokációra reagáltam"

Ki, meddig mehet
A meccsek alatt csak a csapatok vezetőinek van mozgástere, de számukra is csak a padtól számított ötméteres határig távolodhatnak el. Amennyiben sérülés miatt áll a játék, a csapatvezető ezt túllépheti, egészen a sérült játékosig.

"Játszottam húsz évet, tizenöt éve edzősködöm, de még nem láttam olyat, hogy az ellenfél edzője átmegy a másik kispadhoz kiabálni. Amikor januárban a szerb Csirics úgy megütötte a víz felett a játékosomat, Hegedűst, hogy annak hat helyen tört el az arca, akkor sem mentem oda ordibálni" - mondta az 1976-ban olimpiai bajnoki címet nyert egykori klasszis.

Gerendás elismeri, hibázott, de a Vasas szurkolói az egész meccs folyamán szidták, köpködték, és még az ellenfél vezetői is folyamatosan vele foglalkoztak , elküldték az anyjába és orális kielégítésre buzdították.

Méhes rájátszott, hogy balhé legyen

"Ami a zsűriasztalnál történt, az egy emberi, de nem sportemberi reakció volt. Én odamentem, hogy beszéljek Konrád Ferenccel, a találkozó ellenőrével, mire odajött Méhes és folyamatosan beleszólt a mondandómba. Én is, és Konrád is többször szóltam neki, hagyja abba, de ő nem tette. Nem emberi, aljas módon hergelt és én egy provokációra reagáltam gyarló emberi módon" - érzékeltette Gerendás lelkiállapotát az ominózus pofon elcsattanásáig.

Konrád Ferenc, a találkozó ellenőre, szintén a tévéműsorban úgy fogalmazott, többször is szólt Méhesnek, menjen el onnan, de ő nem volt rá hajlandó. A szintén egykori olimpiai bajnok úgy véli, Méhes rájátszott Gerendás mozdulatára, hogy balhé legyen az eset vége. Véleménye szerint meg kell torolni mind a két sportember cselekedetét.

"Minden előzmény nélkül ütött"

Méhes - akinek össze kellett varrni a száját az eset után - úgy véli, Gerendás cselekedete egyáltalán nem sportpályára való. "Én a találkozón piros lapot kaptam, így értelemszerűen a zsűri asztalánál kellett ülnöm. A találkozó után kezdtem összepakolni a dolgaimat, amikor Gerendás odajött. Én próbáltam nyugtatni, mire válogatott sértéseket vágott hozzám. Konrád nyugtatott, de ő csak nyomta a magáét. Majd hirtelen, minden előzmény nélkül megütött. Nem is tudtam felkészülni rá."

A Vasas szakosztályvezetője úgy véli, ha tehetetlen dühében erre folyamodik valaki, az nem emberi cselekedet, az gonosz és aljas tett. "Gerendás folyamatosan sértegetett. 'Ne ugassál nekem, bazd meg, ne pofázzál bele abba, amit mondok, te faszkalap', mondta nekem. Én erre csak annyit mondtam: 'Gyuri, idegbeteg voltál, az is maradtál'" - állítja Méhes, akit annyira meglepett az ütés, hogy még reagálni sem tudott rá.

Gerendást felkészítették a védőbeszédre

Ugyanakkor szerinte Gerendás is kivette a részét a szidalmazásból, nem volt olyan Vasas-vezető, akinek ne szidta volna az anyját. "A zsűri asztalánál sem engedett szóhoz jutni, majd arra kért, orálisan közösüljek vele." Méhes szerint az ominózus eset után az Eger ügyvezetője, dr. Halmos R. Péter azonnal félrehívta Gerendást, és felkészítette egy védőbeszédre, hogy miket kell nyilatkoznia.

Méhes ugyanakkor szomorúnak tartja, hogy van egy tettes, aki ütött, és most rágalmaz másokat saját cselekedetének enyhítése érdekében. Mást vádol hogy az ő bűne kisebbnek tűnjön. A helyszínre érkező rendőrök hivatalból garázdaságért tettek feljelentést Gerendás György ellen, aki azóta sem hívta fel Méhest.

Eltiltás december 31-ig

Gerendás Györgyöt 2006. december 31-ig eltiltotta a szövetség versenyrendszerében való részvételtõl a hétfő délután összeült fegyelmi bizottság. Az Eger edzője tehát az adott határidõig semmiféle mérkõzésen nem ülhet semmilyen csapat kispadján és nem tölthet be semmiféle szerepet vízilabdameccsen. Méhes Jenõt, aki a mérkõzésen piros lapot kapott, egy mérkõzésen való részvételtõl tiltotta el.

"Előre elhatároztam, hogy bármilyen fegyelmi határozat születik, azt a további harcok elkerülése érdekében elfogadom és nem fogok fellebbezni ellene" - mondta az MTI-nek Gerendás György. "Olyat tettem, ami egy sportembertől megengedhetetlen, ezért vállalnom kell a felelősséget."