Márk
13 °C
28 °C

Lőrincz Tamás Európa-bajnok

2006.04.28. 18:24
A moszkvai birkózó Európa-bajnokság pénteki versenynapján megszületett a magyar küldöttség első aranyérme. A csapat legfiatalabb tagja, a mindössze tizennyolc éves Lőrincz Tamás imponáló teljesítménnyel végzett az első helyen. A századik olimpiai bajnok, Hegedűs Csaba birkózóiskolájában tanuló versenyző élete első világversenyén a legjobb lett.

A magyar birkózósport legnagyobb tehetsége, a mindössze tizennyolc éves Lőrincz Tamás az idei válogatóversenyeken nagyszerűen birkózott - harmadik lett a Magyar Nagydíjon -, megelőzte a súlycsoportjában vb-harmadik és olimpikon Füredy Leventét, de arra igazán még a szakvezetés sem számított, hogy aranyérmes lesz.

Pompás kezdés, még jobb folytatás

A kötöttfogásban szereplő Lőrincz jó formában érkezett az orosz fővárosba, ennek megfelelően az első két meccsét úgy hozta szlovák és olasz riválisával szemben, hogy pontot sem hajtottak végre rajta.

A négy közé jutásért a török Seref Erogluval mérkőzhetett, aki a legutóbbi olimpián második lett, és az első hely legnagyobb várományosa volt. Lőrincz a mindent eldöntő harmadik menetben 7-4-re nyert.

Az elődöntőben a lengyel Sylvester Charzewski ellen sem tört meg a lendülete, simán verte őt is, és a döntőben a hazai pálya előnyét élvező orosz Szergej Kovalenko sem tudta megállítani őt.

Négy-nullra nyerte a mindent eldöntő menetet

A finálé első két percében 2-1-re győzött, a második periódusban viszont már esélyesebb ellenfele akarata érvényesült (0-2), így következhetett a mindent eldöntő harmadik szakasz.

Ezek után a sportággal az öt éve a Hegedűs Csaba által indított Mr. Tus iskolában megismerkedő Lőrincz megragadta pályafutása első nagy lehetőségét, ugyanis pontot sem engedélyezett riválisának, ő viszont négyet is szerzett, így élete első felnőtt világversenyén rögtön a dobogó legfelső fokára állhatott. A századik olimpiai bajnoki címet szerző Hegedűs jelenleg a szövetség elnöke, egyik legutóbbi nyilatkozatában elérzékenyült, amikor Lőrincz jövőjéről kérdezték.

A versenynap többi magyar indulója - Oláh Tibor, Bárdosi Sándor, Branda Gyula - helyezetlenül zárt, Sastin Marianna bronzérme után Lőrinczé a második érem.