A tévések szerezték meg a magyar Eb-bronzot

2006.05.03. 16:07
Példa nélküli eset történt a lengyelországi súlyemelő Európa-bajnokság első napján, amikor az örmény Tamrazjan három helyett négy kísérletet hajtott végre a lökésben. A zsűrinek nem tűnt fel a tévedés, a tévések azonban Aján Tamáshoz, a nemzetközi szövetség elnökéhez fordultak. Az érvénytelenített negyedik fogás után Tancsics László a harmadik helyre lépett előre.

A kedd esti szakításezüst után - egy nap késéssel - szerdán összetettben bronzérmes lett Tancsics László az 56 kilogrammos kategóriában a lengyelországi Wladislawowóban zajló súlyemelő Európa-bajnokságon.

Ajánhoz fordultak a tévések

Az eredendően - 246 kilóval - negyedikként zárt magyar versenyző azt követően léphetett fel a harmadik helyre, hogy utóbb kiderült: a kedden előtte végzett örmény Arszen Tamrazjan (249 kg) szabálytalanul a második fogásnemben negyedik lökésgyakorlatával érte el azt az eredményt, amellyel Tancsics elé került összetettben.

A hibát csak másnap észlelték, és azt az Eb színhelyét felkereső Aján Tamással, a nemzetközi szövetség (IWF) magyar elnökével közölték a keddi viadalt kamerával rögzítő külföldi forgatócsoportok tagjai.

A magyar küldöttség sem észlelte a csalást

A visszajátszott felvétellel igazolták, hogy az örményt tévesen hívták a pódiumra negyedszer is. Tamrazjan viszont nem szólt az "alvó" zsűrinek, hogy ő már elvégezte a szabályok engedte három kísérletet.

A versenyző magatartása némileg érthető, az már sokkal kevésbé, hogy a helyszínen tartózkodó magyar küldöttség nem emelt panaszt, és végignézte, miként birkózik meg a súllyal a sportoló.

A súlyos tévedés jelzése után szerdán helycserét hirdetett az európai szövetség, az EWF elnöksége: Tamrazjan visszacsúszott a negyedik helyre, míg a BKV Előre huszonnyolc éves versenyzője előbbre rukkolt, az összetettben a harmadik, lökésben pedig a 4. helyre.

Tancsics az olimpián hatodik lett

A juniorok között Európa-bajnok Tancsics László így megismételte a két évvel ezelőtti teljesítményét, akkor is a harmadik szerezte meg. A zalaegerszegi születésű sportoló szerepelt a 2004-es athéni olimpián is, a hatodik helyet szerezte meg.

Szerdán magyar részről a 63 kilós Nagy Nikoletta lép dobogóra az Eb-n, az esti programban, a kategória legjobbjait tömörítő A-csoport tagjaként.