Lékó kiborult, nem játszik a sakkolimpián

2006.05.11. 15:58
A május huszadikán kezdődő torinói sakkolimpián sem Lékó Péter, sem Polgár Judit nem játszik a magyar csapatban. Lékó nagyon nehéz szívvel hozta meg a döntést, de Polgár kiesése után az éremszerzésre nincs esély, így pedig ő inkább pihenne, mert lelkileg egyébként is padlóra került idén márciusban. A nőknél van esély az éremre, mert a magyar csapatot erősíti a vietnami Hoang Than, aki megkapta az első táblát, és a kilencedik a világranglistán.

Négy éve a bledi sakkolimpián a magyar válogatott a legerősebb felállásában játszott, a végső győztes oroszokat is legyőzte, de az aranyat nem sikerült megszereznie, a második helyen végzett.

Nincs esély az éremszerzésre a férfi mezőnyben

Két éve Lékó a vb-döntője miatt nem vállalta a szereplést, idén viszont úgy tűnt, hogy a mieink újra az érmekért küzdhetnek. Csütörtökön azonban biztossá vált, már az is bravúr lenne az Almási Zoltán vezette csapattól, ha az első tízbe bekerülne.

Polgár Judit ugyanis nyolcadik hónapos terhes, így - érthetően - nem ül asztalhoz, a hírre Lékó Péter úgy reagált, hogy ő sem vállalja a megmérettetést, hiszen Polgár kiesésével már nincs esély arra, hogy a magyarok az érmekért legyenek harcban.

Nagyon nehéz szívvel hozott döntés

"Nem vállaltam, de nem a pénzügyi feltételek miatt, a szövetség mindent megtett annak érdekében, hogy ott legyek. A távolmaradásomban Jutka távolléte játszik döntő szerepet - márciusban szereztem erről tudomást -, és hogy nekem most leginkább pihenésre van szükségem. Nagyon nehéz szívvel hoztam meg a döntést, de úgy érzem, helyesen határoztam."

A szabadkai születésű nagymester úgy véli, az utóbbi időben nagyon hullámzóvá vált a játéka, szeretné kiegyensúlyozottabbá válni, egyben megtalálni régi önmagát.

Sebezhetővé vált a játéka

"Szakmailag nagyon sok kérdés felvetődött bennem. Lélektanilag nem volt idő feldolgozni a két világbajnoki döntő kudarcát, a sötéttel választott megnyitásom pedig másfél éve sebezhetővé vált. Az általam használt Szvesnyikov-változatban bárki ellen szereztem fél pontot, ám az erőviszonyok megváltoztak, kiismerhetővé vált a játékom, ezzel együtt az önbizalmam is megingott" - magyarázta.

Mivel nem vesz részt az olimpián, a három hónapos szünet alatt igyekszik a repertoárját bővíteni, és a szerinte nagyon szükséges pihenőt hasznosan szeretné kihasználni. Terveiben elsősorban a 2007-es világbajnoki részvétel kivívása szerepel, az első selejtezőben az oroszból törökké lett Mihail Gureviccsel játszik, aztán a soron következő ellenfél a Polgár-Barejev parti győztese lesz.

Létérdek a világbajnoki részvétel

Úgy gondolja, a magyar sakkozás létérdeke, hogy a világbajnokságon legyen magyar résztvevő, és erre meg is van minden esélye, mert a kényszerszünet után bízik benne, hogy képes lesz a legnagyobb feladatokat is megoldani. Az ő stílusának amúgy sem fekszenek a kilencven perces partik, a klasszikus, kétórásakat szereti igazán. Huszonkét másfélórás meccséből eddig nem jó a mérlege, negyven Élő-pontot veszített a világranglistán.

Egy jó lépéstől megváltozhatott volna a világképe

Lékó arról is őszintén beszélt, hogy a márciusi linaresi szupertorna után kiborult, mert nem tudta megszerezni a győzelmet, amire komoly esélye volt.

"A világbajnok Topalov elleni partiban láttam, melyik lépéssel hozhattam volna döntetlenre az állást, ami nekem az összetett sikert jelentette volna. Rosszat léptem, veszítettem, a következő partim is elment, és ez kikészített. Ha az a játszma másként végződik, ha jót lépek, akkor most egészen biztosan másként látnám a világot, lenne megfelelő önbizalmam, és akkor biztosan ott ülnék a társaimmal Torinóban. Tartok attól, hogy ha most játszanék, és netán rosszul szerepelnék, akkor még nagyobb válságba kerülnék, és akkor nem is tudom, talpra tudnék-e még állni."

Nagy csalódás a lemondás

A hazai szövetség elnöke, dr. Kunos Péter méltányolja mindenki Lékó távolmaradását, és reméli többé már nem fordulhat elő ilyen helyzet. A felvetést, miszerint Lékónak négymillió forintot ajánlottak a részvételért, úgy kommentálta, csakis hazafias alapon játszhatnak a versenyzők a nemzeti csapatban.

A bejelentéskor az is kiderült, nem mindenki annyira megértő Lékóval kapcsolatban. "Mivel pályafutásom alatt tíz olimpián vette részt, így nem kell mondanom, hogy mennyire fontosnak tartom a részvételt. Az olimpia a sakkozás legnagyobb ünnepe, szegényebb lesz a magyar csapat Lékó lemondása után, és azt hiszem, Lékó Péter is szegényebb lesz azzal, hogy nemet mondott. Próbálom megérteni a szakmai érveit, de nagy csalódás nekem, hogy kihagyja a versenyt" - értékelt Verőci Zsuzsa, olimpiai ezüstérmes nagymester, aki versenybíróként lesz ott az olasz városban. Verőci intézi Lékó sajtóügyeit, a magyar szövetség kommunikációs igazgatója és elnökségi tagja.

A nők esélyesek az éremre

A visszalépések után az első táblát harmadszor megkaparintó Almási Zoltán nem tagadta, egyik szeme sír, a másik nevet. "Nagyon örültünk volna, ha Péter velünk van. Januárban, Hollandiában tényleg beszélgettünk arról, milyen felállásban játszunk az érmes helyekért. Most már a tíz közé jutás is bravúr lenne."

A nőknek ellenben minden esélye megvan az éremszerzésre, mert a világranglistán kilencedik helyen álló, több mint tíz éve Magyarországon élő, magyarul jól beszélő vietnami Hoang Than lesz az első táblás, mögötte pedig a kétszeres olimpiai bajnok Mádl Ildikó foglal helyet. A harmadik táblát Vajda Szidónia kapta.