Már 9.76 másodperc a 100 méteres síkfutás világcsúcsa

2006.05.13. 15:02
Csütörtökön bejelentette, pénteken valóban meg is döntötte a 100 méteres síkfutás világcsúcsát pénteken Justin Gatlin. Az új rekord 9.76 másodperc, de az eddigi csúcstartó, Asafa Powell már jelezte, hamarosan visszaveszi a legjobb időt.
9.76 másodpercre javította a férfi 100 méteres síkfutás világcsúcsát az amerikai Justin Gatlin a dohai atlétikai Grand Prix-n.

A sprinterek remek jósok


Justin Gatlin

A korábbi rekordot tavaly június 14-e óta a jamaicai Asafa Powell tartotta 9.77 mp-cel.

Az olimpiai és világbajnoki cím védője kirobbanó formában kezdte a szabadtéri szezont, múlt szombaton 9.95 mp-t ért el Oszakában, így nem váratlan a csúcsdöntése.

Sőt, néhány nappal ezelőtt ráadásul elmondta, ebben a szezonban csak a rekord motiválja, amit már akár a dohai viadalon megjavíthat.

Powell már a visszavágásra készül

A versenyen aztán igazolta saját várakozásait: az elődöntőben 9.85 mp-cel melegített, majd a fináléban 9.76 mp alatt teljesítette a távot.

Az excsúcstartó Asafa Powell tavaly szintén megjósolta rekorddöntését, majd ellenfele sikere után azonnal üzent Gatlinnek.

"Gratulálok Justinnak, de tudnia kell, hogy csak kölcsönadtam neki a rekordot. Idén még többször is találkozunk, remélhetőleg nem tart sokáig az öröme" - jelentette ki a jamaicai klasszis, aki tavaly Athénban lett a világ leggyorsabb embere.

Június 11-én jön a következő ütközet

A két vágtázó legközelebb június 11-én, az angliai Gatesheadben mérheti össze erejét. Tavaly kétszer versenyeztek együtt, és mindkét futamot a 24 éves amerikai nyerte meg.