Kerekítéssel törölték a világcsúcsot

2006.05.17. 14:05
Az időmérő hibája miatt nem döntötte meg, csak beállította a százméteres síkfutás világcsúcsát Justin Gatlin a múlt pénteken Dohában. A nemzetközi atlétikai szövetség (IAAF) az elért 9,766 másodperces eredményt felkerekítette 9,77-re, ami így megegyezik Asafa Powell rekordjával.

Öt napja úgy tűnt, az amerikai Justion Gatlin átadta a múltnak honfitársa, Asafa Powell tavaly június óta fennálló világrekordját a férfi százméteres síkfutásban. Gatlin 9,76 másodpercet futott a katari Dohában, a korábbi rekord 9,77 másodperc volt.

Elmérték?

#alt#
Gatlin itt még rekordernek hihette magát (fotó: AFP)

Szerdán az IAAF az új csúcstartó számára sokkoló bejelentést tett: eredményét 9,77 másodpercesként könyvelik el, vagyis nem döntötte meg a csúcsot, csak beállította azt. Az atlétikai szövetség azzal indokolta döntését, hogy a Tissot Time az időmérő rossz működését jelentette - írta a BBC. Ezért Gatlin most nyilvánosságra hozott pontos 9,766 másodperces idejét 9,77-re kerekítette.

A döntés és az utána kialakuló helyzet azt jelentheti, hogy a két sprinter közötti kiélezett küzdelem még izgalmasabb lesz a jövőben. Már a pénteki verseny után nem sokkal úgy nyilatkozott Gatlin, hogy a rajtja nagyon rosszul sikerült, ezért még az idén új rekordra készül. Riválisa gratulált az eredményhez, de azt üzente, csak kölcsönadta az elsőséget.

Versengő jósok

A két futó versengésének az érdekessége még, hogy mindketten megjósolták előre csúcsdöntésüket. Powell athéni futása előtt egy nappal beígérte a rekordot, Gatlin szintén előre jelezte, képes lehet arra, hogy ő legyen a leggyorsabb. Az athéni olimpia százas döntőjében Gatlin volt a legjobb, Powell csak ötödikként ért célba.