Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Budapestről indulhatna 2008-ban a Dakar-rali

2006.05.18. 19:25
Budapest is indul azon a pályázaton, amelyen kiválasztják, melyik városból indul majd a 2008-as Dakar-rali, a verseny igazgatója óvatosan fogalmaz.

Sorra járják azokat a városokat, országokat a Dakar-rali szervezői, amelyekben nagy népszerűségnek örvend a különleges autóverseny. Etienne Lavigne csütörtökön Budapesten járt és a következő Dakar részletei mellett arról is beszélt, hogyan lehet indítóhely 2008-ban a magyar főváros.

Guineát kihagyják

Jövőre január 6. és 21. között rendezik meg a világ leghíresebb tereprali viadalát. Lavigne kijelentette, 2007-ben is a biztonság szavatolása lesz a legfontosabb szempont, szeretnék minimálisra csökkenteni a balestek számát. A kéthetes rali ezúttal is Lisszabonban kezdődik és a szenegáli fővárosban, a Rózsaszín-tó partján fejeződik be.

A karaván Portugália után Spanyolországot szeli át, majd a mezőny áthajózik Afrikába és Marokkón, Mauritánián, Malin keresztül vezet az útja Szenegálba. Guineai szakasz jövőre nem szerepel a programban.

Kevesebb tragédiát

A legutóbbi versenyen három tragédia történt: két gyermeket gázoltak el és egy motoros is életét vesztette, miután bukott. Ezek megelőzése érdekében sebességkorlátozásokat vezettek be a szervezők, így a segédjárművek esetében 90 km/óránál húzták meg a határt a kamionok részére, autók esetében pedig 120 km/ó a limit. A falvakban - általános érvénnyel - továbbra is maximum 50-nel lehet majd haladni, ám a korlátozás a veszély mértékétől függően akár 30-ra is csökkenhet.

Segítők nélküli szakaszok

A vezetőség tervei között szerepel egy vagy két olyan szakasz beiktatása, melyet a versenyzők kisegítőjárművek nélkül tesznek majd meg, így a sofőrök csupán egymásra támaszkodhatnak, ezáltal pedig az amatőrök és a profik közti különbség vélhetően jelentősen csökken.

A motorosok ezúttal csak két kategóriában versenyeznek: a "Maraton" kategória magába foglalja mindazokat a motorokat, melyek a gyári modellekhez képest semmilyen, vagy csak minimális módosításon estek át, míg a prototípusok a "Szuper Gyártmány" kategóriában szerepelnek.

Budapest is versenybe száll

A csütörtöki sajtótájékoztatón elhangzott, hogy Budapest szeretne 2008-ban indulóhelyszín lenni: ezzel kapcsolatban Etienne Lavigne csupán annyit árult el, hogy hosszú folyamat első lépéseit tették meg a pályázattal az illetékesek, és még számos tárgyalásnak kell sikeresen lezárulnia ahhoz, hogy két év múlva a magyar fővárosból rajtolhasson a világ legnézettebb kalandtúrája.