Eufrozina, Kende
11 °C
26 °C

Kemény Dénesnek fontosabb a Világkupa, mint az Európa-bajnokság

2006.05.18. 16:13
A vasárnap befejeződött magyar bajnokság után három nap pihenőt kaptak a válogatott vízilabdások, csütörtökön azonban már megkezdték a felkészülést a budapesti Világkupára, és a belgrádi Európa-bajnokságra. A kapitány szerint az előbbi a fontosabb, nyilván amiatt is, mert a 2001-es Eb-t nem sikerült megnyerni hazai pályán.

Sajtónyilvánosság mellett tartotta meg első közös edzését Kemény Dénes szövetségi kapitány Világkupára készülő vízlabda-válogatottja. Csütörtökön a Margitszigeten találkoztak Kásás Tamásék, ahol - a Hajós uszoda régi ötvenes medencéjében - zajlik majd a világ nyolc legjobb vízilabdacsapatainak összecsapása június 13. és 18. között.

Steinmetz és Szécsi hiányzott az olasz légiósok mellett

A szakvezetőnek a három olaszországi légiós, a klubkötelezettségei miatt csak később hazaérkező Kásás Tamás, Madaras Norbert és Szívós Márton mellett két másik játékost is nélkülöznie kellett. Steinmetz Ádám az egyetemi vizsgája miatt maradt igazoltan távol, Szécsi Zoltánt kisebb torokbetegsége hátráltatta.

A többiek viszont felszabadultan, vidáman végezték a gyakorlatokat a sátorfedelétől már megszabadult kisebb medencében megtartott foglalkozáson. A kapitány meg is jegyezte, hogy kevésbé jó hangulatot várt, hiszen a Világkupán fellépő, és a jelenlegi tizenkilencesről tizenhárom fősre apadó gárdában még akadnak "üres" helyek. Vagyis éppen a közös foglalkozásokon lesz módja kinek-kinek igazolni beválogatása jogosságát.

Illendő a nyerés hazai pályán

Magát a budapesti Vk-t a kapitány a pekingi olimpia felé vezető út egyik fontos állomásának tartja. Kemény Dénes jelentőségében elébe helyezi a szeptemberi belgrádi Európa-bajnokságnak, főképpen azért, mert előbbit itthon játssza a nemzeti együttes.

"Meg akarjuk nyerni a Világkupát, nem kötelező jelleggel mondom ezt, mert nincs szó ilyesmiről, de illendő lenne itthon tartani az elsőséget. Akkor is, ha nagyon komoly riválisok várnak is ránk a kevesebb, mint egy hónap múlva esedékes tornán. Ehhez persze nagyon jól fel kell készülni. Erre nincs sok időnk, ezért a rájátszásban mutatott formát igyekszem még élesebbé tenni, illetve összecsiszolni a csapatot." Kemény alighanem amiatt is szeretne nyerni, mert a 2001-es Eb-n hazai pályán csak a bronzérmet érték el.

Egymásra talált a Malév és a pólóválogatott

Csütörtök délelőtt megállapodást írt alá a Magyar Vízilabda-szövetség (MVSZ) és a Malév. A szerződés értelmében a nemzeti légitársaság repíti el a válogatottat minden fontosabb eseményére, miközben a Malév lesz a névadója a Világkupa előtt és után esedékes mérkőzéseknek. A szövetség elnöke, dr. Martin György szerint a nemzet legjobb csapatának és a nemzeti légitársaságnak együtt kell működni.

A Kemény-csapat Szlovákiával (Eger, június 1. és 2.), az Egyesült Államokkal (az elsőt Hódmezővásárhelyen, június 9-én, a másodikat a Margitszigeten, 10-én), Horvátországgal (Margitsziget, július 26.), Németországgal (Margitsziget, július 29.), Romániával (Békéscsaba, augusztus 2.) vív felkészülési meccseket. A szeptember 1. és 10. között esedékes, belgrádi Eb előtti utolsó felkészülési összecsapáson ismét Horvátország (Szombathely, augusztus 15.) lesz az ellenfél.