A főváros érdeklődik: kell-e víz az úszó-Eb-hez?

2006.05.23. 17:23
Újabb engedélykérelem érkezett a fővárosi önkormányzathoz a margitszigeti uszoda építőitől. Most éppen gázvezeték miatt kérnek területhasználati engedélyt az úszó Eb szervezői, pontosabban az egyik kivitelező cég. A Városházán megunták a dolgot: hivatalosan felkérték a beruházót: mondja meg, kell-e a későbbiekben esetleg víz is a verseny megrendezéséhez.

A margitszigeti úszó Európa-bajnokság szervezése évek óta vitatémája a fővárosi közügyekkel foglalkozóknak. Kezdetben környezetvédelmi aggályok merültek fel, majd később kiderült, jelentős csúszásban vannak a kivitelezők.

Ezután a verseny szervezői a fővárost kezdték el bírálni, hogy nem adta ki időben a területfoglalási engedélyeket, például az ideiglenes lelátókhoz. Most azonban kiderült, hogy az egyik kivitelező olyan beadvánnyal fordult az önkormányzathoz, hogy gázvezetéket szeretne építeni, és ezt az engedélyt az utolsó pillanatban kérte.

Kell-e víz?

Endrédy István, a Fővárosi Közgyűlés városképvédelmi bizottságának elnöke az Indexnek kedden elmondta: a Multi Ipari Kereskedelmi Szolgáltató Kft. a gázellátáshoz szükséges vezeték lefektetéséhez kérte most a testület hozzájárulását. A bizottság a rendkívül későn beadott kérelmet azonnal elbírálta, és nyolc igen szavazattal (meg egy tartózkodással) támogatta is.

Endrédy hangsúlyozta azonban, hogy nagyon furcsa módon készítik elő az úszó-Eb szervezői a beruházást. Éppen ezért a bizottság felkérte a Főpolgármesteri Hivatal közterületi alosztályát: vizsgálja meg, milyen engedélyek kellenek még a beruházáshoz, nehogy a kivitelezők újabb panaszokkal forduljanak a Városházához. Azt is elkerülnék, hogy az utolsó pillanatban derüljön ki: esetleg elfelejtették a vizet bevezetni az uszodába.

Endrédy megjegyezte: a beruházók eljárása tragikus és szokatlan, de a főváros nem akar akadályt gördíteni az Európa-bajnokság megrendezése elé.

A szervezők drukkolnak az építőknek, mást nem tehetnek

Csurka Gergely, az úszó-Eb szervezőbizottságának kommunikációs igazgatója az Indexnek elmondta: a bizottság nem épít uszodát, ezt a munkát az állam megbízásából végzik a kivitelezők. A szervezők csak drukkolni tudnak, hogy időben elkészüljön az uszoda, a műugrók versenyhelyszínével együtt.

Remélik, hogy a magyar versenyzők már július elején igénybe vehetik a létesítményt, mert így élvezhetik majd a hazai pálya előnyeit. Az államtól sok támogatást és segítséget kaptak, de arról nem tehetnek, hogy végül a Margitszigetre került a rendezvény, és nem Lágymányosra.

A közterületi engedélyekről Csurka elmondta, hogy az ideiglenes lelátóra azért volt szükség, mert csak 6-7 ezres befogadóképességű létesítményben lehet úszó-Eb-t rendezni a nemzetközi előírások szerint, márpedig a Margitszigeten csak ideiglenes megoldással bővíthető ki ekkorára az uszoda.