Cseh László lejátssza a győzelmét

2006.05.26. 03:24
"A filozófiám a lehetetlen elérése" - mondta az Indexnek Cseh László világbajnok és olimpiai bronzérmes úszó, a budapesti Európa-bajnokság nagy favoritja. Nem tagadta, nem könnyű minden napra megújulni, és elvégezni a nagyon kemény napi edzésmunkát, elárulta viszont a technikáját. Bicepszének kerülete egy centivel nőtt, megerősödött, de még nem merev az izomzata. Nagyon óvatos, nehogy ismét megsérüljön, ha kell, cipőt is cserél, nehogy megcsússzon.

A tavalyi montreali világbajnokságon 400 vegyesen aranyérmes Cseh László a héten egyik utolsó alkalommal állt a sajtó elé a két hónap múlva kezdődő margitszigeti Európa-bajnokság előtt.

Tökéletes összhang az edzővel

"Eljutottak hozzánk is a hírek, de egy pillanatra sem aggódtunk, biztosak vagyunk abban, hogy magas színvonalú rendezés lesz." Az úszó úgy érzi, egyre bensőségesebb a viszonya edzőjével, Turi Györggyel, tökéletes az összhang között.

Cseh szemlátomást erősödött, bár fél attól, hogy túl erős lesz, ezzel együtt pedig elmerevedik. "Kilóban nem tudom megmondani, mennyi pluszizom van rajtam, az viszont biztos, hogy egy centivel nagyobb lett a bicepszem kerülete, most harminchat és fél centi" - mondta.

Megy a hülyeség

Elárulta, a hosszú felkészülés alatt mindig van apróbb, nagyobb lázadás, de eszébe se jut például a bulizás, nagy önfegyelemmel végzi a munkát. "Lényegében eszembe sem jut olyasmi, amiről le kellene mondani, így azt hiszem, szerencsés alkat vagyok" - állította.

Azonnali kérdések

Egerszegi vagy Darnyi?

Hú, nem könnyű. Legyen inkább Egér, nem is tudom, miért.

Csisztu Zsuzsa vagy Szántó Dávid?

Ajjaj, most nem tudok dönteni. Mindkettőjüket szeretem.

Monika Bellucci vagy Sharon Stone?

Ez egyértelmű: Monika Belluccit jobban kedvelem, szebb.

Autó vagy motor?

Mindenképpen autó, a motoron nem érzem biztonságban magam.

Ronaldinho vagy Henry?

Én ugyan Chelsea-drukker vagyok, de a brazilt választom. A netes játékokban is őt jelölöm ki elsőként.

Kitért arra is, hogy nem könnyű naponta megújulni, és ismét kilométereket úszni, de van ideje a pihenésre, jó a hangulat, különösen, mióta a három olimpián is szereplő Zubor Attila is csatlakozott a kerethez. "Megy a hülyeség és a lazulás, amennyire csak lehet" - jegyezte meg viccesen.

Cseh: A filozófiám a lehetetlen elérése

Tanulságként azt említette meg, hogy az iskolában nem szabad ugyanolyan maximalistának lennie, mint eddig, és mint az uszodában, mert a kettő együtt nem működik. "Ráérek még, az iskola megvár, halasztani tudok."

"Tudom, hogy az átlagembernek őrültségnek hangzik, de nekem csakis elérhetetlen, lehetetlen céljaim lehetnek. A filozófiám a lehetetlen elérése" - jelentette ki.

Nem nyugtalanítják az elvárások


Cseh László (fotó: AFP)

A felkészülés alatt nem szokott naponta, vagy hetente számot vetni, de a versenyeken általában ki szokott derülni, miben kell esetleg változtatni, mennyiben lesz másabb a következő hét munkája.

"Fejben naponta le szoktam játszani a versenyemet. Felállok a rajtkőre, hallom a közönség morajlását, buzdítását, egyszerűen beleborzongok ebbe. A napi megújuláshoz ez is erőt ad. Aztán minden megszűnik, én pedig úszom, ahogy tudok, amíg a csúcsig nem érek. Hatalmas erőt ad a közönség, most is, amikor láttam a kézilabda bajnoki döntőt, magával ragadott a hangulat. Biztosan érzem majd, hogy a győzelmemet várják, de ez nem nyugtalanít, mert nekem még annál is magasabb elvárásaim vannak önmagammal szemben."

Az óvatosság minden előtt

Nem tagadta, jóval óvatosabb, mint az olimpia előtt ötven nappal, amikor egy rossz mozdulat után eltört a lába. "Nem futkosok papucsban a lépcsőn, nincs az a tíz másodperc, amiért megkockáztathatnék egy sérülést. Még az is eszembe jut, hogy esetleg abban a cipőben, ami rajtam van, érdemes-e kimennem az esőben."

Cseh azt is kifejtette, hamarosan elindul honlapja, ahol az Eb ideje alatt is olvashatnak majd róla. Bosszantja ugyanakkor valamelyest, hogy Amerikában közvetlenül az athéni olimpia után lefoglalta egy élelmes domainnévgyűjtő nevének .comos változatát. "Nagy célom még, hogy a kezembe kerüljön az az oldal is."

A kapitány szeme se rebbenne
A szövetségi kapitány, Kiss László szerint négy számban biztosan rajthoz áll Cseh László, a szokásos hosszabbik és a rövidebbik - 200 illetve 400 - vegyes távon, illetve a rövidebbik hátúszó szám mellett ezúttal a hosszabbikon is. 200 háton még sohasem indult Cseh rangos világversenyen. A váltóbeli részvételéről ő maga határoz, nélküle a négyes nem igazán esélyes a döntőbe kerülésre.

"Mivel a 200 hát igényli a jobb állóképességet, és mivel Lacika ezzel kétségtelenül rendelkezik, a szemem sem rebbenne meg, ha megnyerné azt is. És lene mondjuk négy aranya. Pontosabban megrebbenne, de csak az örömkönnyek miatt. Esélyes azon a távon is.