Nadal maradt Párizs királya

2006.06.11. 20:31
Rafael Nadal négy játszmás meccsen védte meg címét a a francia nyílt teniszbajnokság férfi egyes számában. A spanyol játékos remek játékkal és sokak szerint sportszerűtlen viselkedésével győzte le a világelső svájci Roger Federert.

A címvédő spanyol Rafael Nadal négyjátszmás, 3 óra 2 perces mérkőzésen nyert a világelső svájci Roger Federer ellen a francia nyílt teniszbajnokság férfi döntőjében, így pályafutása második Grand Slam-diadalát ünnepelhette a Philippe Chatrier-stadionban.

Ellentétes játszmák

A 37 perces első játszmában Federer valósággal legázolta a címvédőt: hallatlanul pontosan játszott, remekül mozgatta ellenfelét, az egyik sarokból a másikba kergette és sorra nyerte a pontokat, a gémeket, végül a játszmát. Nadalra rá sem lehetett ismerni: tőle szokatlanul nagyon sokat hibázott, s bár nagyon küzdött, esélye sem volt a felzárkózásra.

A csata a második szettben kezdődött igazán el: az ibériai teniszező átvette a kezdeményezést, a világelsőről pedig bebizonyosodott, hogy ő is "emberből" van, akadozott a svájci óramű gépezete. Federer kétszer is elvesztette adogatójátékát, Nadal 3:0-ás, majd 5:1-es előnyhöz jutott, s újabb 32 perc elteltével simán kiegyenlített.

Rafael Nadal névjegykártyája:
született: 1986. június 3., Manacor (Spanyolország)
lakóhelye: Manacor
magasság/testsúly: 1,83 m/75 kg
ütőfogása: balkezes
profi játékos: 2001 óta
jelenlegi világranglista-helyezése: 2.
legjobb világranglista-helyezése: 2. (2005. július 27.)
tornagyőzelmei: 17, ebből 2 Grand Slam (2005: Roland Garros, 2006: Roland Garros)

A harmadik felvonásban 2:2-ig fej fej mellett haladt a két játékos, Federer keményen küzdött, megpróbálta leütni a pályáról ellenfelét, ám a spanyol állta a sarat, a nehéz helyzetekben is talált megoldást és végül brékelte a svájcit. Nadal - a remek teniszen túl - megpróbálta zavarba hozni riválisát: minden egyes labdamenet között ráérősen törölgette izzadó homlokát és duzzadó muszkliját, néma párbeszédet folytatott a sárga labdákkal, továbbá zoknit és ütőt cserélt.

Nadal viselkedése nem volt sportszerű

Erre a viselkedésre az elődöntő után Ivan Ljubicic is panaszkodott. Meg is lett a szurka-piszka eredménye: 4:2-es, majd 5:3-as vezetéshez jutott, majd 55 perc alatt besöpörte a szettet és ezzel már csak egy játszma választotta el a végső sikertől.

A folytatásban Nadal azonnal brékelte a svájcit, aki - legalábbis az ő szintjén - szinte gyermeteg hibákat vétett: a spanyol végig vezetett és 5:4-nél már a meccsért adogathatott. Federernek ezúttal helyén viszont volt a szíve: néhány pazar ütéssel - no meg némi szerencsével - brékelte ellenfelét, és kiegyenlített. A rövidítésben aztán a svájci ismét hibázott, többször a vonal helyett csak a levegőt bombázta. A spanyol két meccslabdához jutott, s már az elsőt értékesítette. Aztán boldogságában meghempergett a vörös salakon.

Nadal, aki immár hatvan (!) mérkőzés óta veretlen salakon és ebben a műfajban világrekorder, 940 000 eurót kapott sikeréért, míg a vesztes ennek az összegnek a felével vigasztalódott.

CÍM
SZÖVEG
Eredmény: férfi egyes, döntő:
Rafael Nadal (spanyol, 2.)-Roger Federer (svájci, 1.) 1:6, 6:1, 6:4, 7:6 (7-4)

Útja a győzelemig:
1. forduló: Söderling (svéd) 6:2, 7:5, 6:1
2. forduló: Kim (amerikai) 6:2, 6:1, 6:4
3. forduló: Mathieu (francia, 29.) 5:7, 6:4, 6:4, 6:4
4. forduló: Hewitt (ausztrál, 14.) 6:2, 5:7, 6:4, 6:2
negyeddöntő: Djokovic (szerb-montenegrói), 6:4, 6:4-nél Djokovic feladta
elődöntő: Ljubicic (horvát, 4.) 6:4, 6:2, 7:6 (9-7)

Rafael Nadal:
"Nagyon idegesen kezdtem, sokat hibáztam, Federer viszont hallatlanul jól játszott az első szettben. Csak a második játszma elején nyugodtam meg, akkor már éreztem, hogy kezemben van a meccs. Még sok nehéz pillanat volt a mérkőzésen, de szerencsére valamennyit sikerült átvészelnem."

Roger Federer:
"Nadal teljesen megérdemelten győzött, hiszen az egész tornán nagyszerűen játszott. Ráadásul, idén a salakpályás versenyeken egészen fantasztikus sorozatot produkált."