Hárman maradtak versenyben a 2014-es olimpiáért

2006.06.22. 15:32
Négy város, köztük Bulgária fővárosa is kiesett a 2014-es téi olimpia rendezési jogáért folytatott versenyben. A nagy favorit Mozart szülővárosa, Salzburg, Szocsi esélyeit viszont az növelheti, hogy Oroszországban még nem volt téli olimpia.

Salzburg, Pjongcsang vagy Szocsi lehet a házigazdája a 2014-es téli olimpiának, miután a hét jelentkező közül e háromnak a kandidálását támogatta csütörtöki szűkítő döntésével a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) végrehajtó bizottsága.

Oroszország még nem rendezett téli olimpiát

A NOB-testület döntését Jacques Rogge elnök jelentette be az ötkarikás mozgalom svájci központjában, Lausanne-ban, csütörtök kora délután, a bizottság ülése után.

A NOB választása a korábbi erősorrendet szentesítette, hiszen eleve az osztrák, a dél-koreai és az orosz pályázó számított a továbbjutásra leginkább esélyesnek. Ausztria már kétszer, Dél-Korea és Oroszország még egyszer sem rendezhetett téli olimpiát.

Előzetesen százmillió dolláros bevétellel számolnak

Salzburg tavaly decemberben már megnyert egy csatát, hiszen az olimpiai bizottság Innsbruck ellenében mellette szavazott. Ausztriában nincs komoly infrastrukturális fejlesztésre szükség, míg a többi városban igen. Az osztrákok úgy számolnak, hogy egymilliárd dollárba kerülne a rendezés, az összbevétel viszont százmillióval több lenne.

A grúziai Borjomi, a kazah Almati és a bolgár főváros, Szófia nem tudott felzárkózni a "hármakhoz", miként az ezúttal negyedszer kísérletező spanyol város, Jaca is a kirostáltak sorsára jutott.

A 2014-es házigazdát 2007. július 4-én választja ki a NOB teljes ülése Guatemalavárosban.  • Bérelnék
  • Személyi kölcsön