Üvegajtónak esett az olimpiai bronzérmes kenus

2006.06.24. 14:02
Súlyos balesetet szenvedett Vajda Attila, a Démász-Szeged olimpiai bronzérmes kenusa, akinek biztosan ki kell hagynia a júliusi Eb-t és kétséges szereplése a hazai rendezésű világbajnokságon is. Ínszalagja és artériája is roncsolódott, amikor otthonában megcsúszott.

Péntek este otthonában megcsúszott és egy üvegajtónak esett kenus Vajda Attila. A 2004-es athéni olimpián kellemes meglepetésre 1000 méteren bronzérmes 23 éves versenyző jobb bokáját a szilánkok mélyen felsértették.

Mintha tükörjégre lépett volna


Vajda Attila az athéni dobogón

"A városi kettes számú klinikán három órás műtéten esett át, az orvosok szerint bő három hét, amíg lekerülhet a lábáról a gipsz, de azután sem tréningezhet még, így az, hogy a vb-re megfelelő állapotba kerüljön, elképzelhetetlen" - adott helyzetjelentést Vajda edzője, Vécsi Viktor.

"Hát mit mondjak, nem vagyok egy szerencsés alkat" - mondta már szombat délelőtt Vajda Attila. - Péntek este hatalmas zuhé volt Szegeden. A lépcsőházunk úszott a víztől, a papucsom is nedves volt, így amikor benyitottam a házba olyan volt, mintha tükörjégre léptem volna. Megcsúsztam, egyenesen az üvegajtóba estem, ami szétvágta a jobb bokámat. Az ínszalagot és az artériát is átvágta az üveg, így az orvosoknak három órás műtétbe tellett, mire rendbe tettek. Most gipsz van a lábamon, és ahogy hallom, nem túl jó a helyzetem."

Peking fontosabb

A szegedi világbajnoksággal kapcsolatban eléggé borúlátó volt és egyértelművé tette, nem kockáztatja egészségét a hazai vébé kedvéért. "Nem tudom. Nem igazán biztatnak. Természetesen szeretnék indulni, hiszen szegediként nagy álmom válna valóra azzal, ha a hazai világbajnokságon versenyezhetnék, de nem akarok fejjel menni a falnak. A teljes gyógyulásom sokkal fontosabb, éppen ezért nem akarok semmit sem elhamarkodni. Tartom magam a fokozatosság elvéhez, felkészülök a pekingi olimpiára, amelyről aranyérmet szeretnék hazahozni. Most egy kicsit le vagyok törve, de próbálok pozitívan a jövőbe nézni. A sors az idén megtréfált engem."

Vajda pénteken még vízre szállt a Szeged melletti Maty-éri pályán zajló országos bajnokságon, amely egyben a második válogató az Eb-re és a vb-re. Az egy hónappal ezelőtt rendezett első szelektáló viadalon mindhárom egyes számot megnyerte.

A kapitány klivár

Angyal Zoltán szövetségi kapitány az eset kapcsán úgy nyilatkozott, mindaddig, amíg minimális esély van arra, hogy Vajda rajthoz álljon a szegedi világbajnokságon, fenntartja a versenyző számára az indulási helyet.