Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

A botrány után elindult a Tour de France

2006.07.03. 15:28
Pénteken 22 versenyzőt és egy csapatot is kizártak a legismertebb országúti kerékpáros körversenyről, a Tour de France-tól, így szombaton megcsappant mezőny indult el Strasbourgból.

Némi meglepetésre a norvég Thor Hushovd nyerte a francia országúti kerékpáros körverseny, a Tour de France strasbourgi, 7,1 km-es prológját. A második és harmadik helyen két amerikai, George Hincapie és David Zabriskie végzett.

A francia Cedric Coutouly hajtott le elsőként az indító emelvényről a 93. Tour de France országúti kerékpáros körversenyen, amely a viadal történetének legnagyobb doppingbotránya után vette kezdetét a strasbourgi prológgal.

Basso emelt fővel megy haza


A kitiltottak egy része, a felső sor bal oldalán Ullrich, a jobbján Basso (fotó: AFP)

A 7,1 km-es egyéni időfutamon végül a 21 csapat 198 indulója helyett csak 20 együttes 176 kerekese áll rajthoz. A pénteken kirobbant doppingbotrány miatt nem indul többek között a két legnagyobb favorit, az 1997-ben győztes német Jan Ullrich, valamint a Giro d'Italiát idén megnyerő olasz Ivan Basso.

"Emelt fővel mehetek haza. Hamarosan minden tisztázódik, utána újra nyeregbe ülök és nyerek. Úgy érzem magam, mint akit kiraboltak, de már volt sokkal rosszabb is a helyzetem. Két éve úgy versenyeztem, hogy tudtam, édesanyám halálos beteg otthon. Azzal összehasonlítva a mostani eset semmiségnek tűnik" - mondta Basso.

Tömeges kizárások

A szervezők pénteken a csapatvezetőkkel egyeztetve döntöttek a gyanúba keveredett kerekesek kizárása mellett, egyben arról is határozva, hogy új versenyző nem nevezhető a diszkvalifikáltak helyett. Elsőként a T-Mobile lépett, amely közölte, hogy nem engedélyezi Ullrich és a spanyol Oscar Sevilla indítását, mivel kapcsolatban álltak az ügy hátterében álló Eufemiano Fuentesszel. A spanyol orvos több csapattal dolgozott együtt, és - vesztére - jegyzeteket is készített a törvénysértésekről. A botrány kirobbanásakor, a rendőrségi házkutatások után a laborvezető José Luis Merinóval együtt őrizetbe vették, majd később mindkettejüket óvadék ellenében szabadlábra helyezték.

A Tour legnagyobb botrányának előzménye, hogy a spanyol rendőrség átkutatott több lakást, és tiltott szereket foglalt le. Korábban őrizetbe vették az Astana-Würth (a volt Liberty Seguros) istálló igazgatóját, Manolo Sainzot, aki óvadék ellenében szabadlábon védekezhet. A szervezők felszólították a csapatot, lépjen vissza, az azonban a nemzetközi Sportdöntőbíróságnál (CAS) kiharcolta, hogy indulhasson, végül egy péntek késő esti döntés miatt ennek ellenére nem állhatott rajthoz.

Vasárnap a Strasbourg környékén sorra kerülő 184,5 km-es első szakasz vár a mezőnyre.

Tour de France, prológ, Strasbourg, 7,1 km

1. Thor Hushovd (norvég, Credit Agricole) 8:17 p 2. George Hincapie (amerikai, Discovery Channel) azonos idővel 3. David Zabriskie (amerikai, Team CSC) 4 mp hátrány

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!