Nem indulhatnak a Tour de France legnagyobb esélyesei

2006.07.03. 15:29
Doppinggyanú miatt nem indulhat a szombaton rajtoló Tour de France-on a 97-es győztes német Ullrich, a spanyol Sevilla, valamint az olasz Basso, és aszintén spanyol Mancebo és Beloki sem.

A Manolo Saiz, az egykori Liberty Seguros sportigazgatójának letartóztatásával induló Operacion Puerto nevű spanyol doppingellenes nyomozás során újabb, döbbenetes fejleményeket hoztak napvilágra a hatóságok.

Ullrich nem indulhat

A spanyol hatóságok által tegnap az UCI (nemzetközi kerékpárosszövetség) döntéshozóihoz eljuttatott mintegy ötszáz oldalas nyomozati anyagban ötvennyolc élvonalbeli kerékpárversenyzőt gyanúsítanak azzal, hogy Dr. Fuentes segítségével tiltott teljesítménynövelô módszereket és anyagokat használt.

Ullrich

A Tour de France nyitó szakasza előtt alig több mint egy nappal, bombaként robbant a hír, a végső győzelemre legesélyesebbnek tartott 1997-es gyôztest, Jan Ullrichot és csapattársát, a spanyol Oscar Sevillát azonnali hatállyal eltiltották a versenyen való indulástól.

Azonnali cselekvés kellett

A T-Mobile csapat szóvivôje szerint ma reggel jutottak "egyértelmű bizonyítékhoz", és ilyenkor "azonnali cselekvésre van szükség". A szóvivő szerint ez nem azt jelenti, hogy Ullrich és Sevilla biztosan tiltott szereket használtak, az eltiltásra azért került sor, mert a spanyol botrány kirobbanásakor a német csapat minden versenyzőjével aláiratott egy nyilatkozatot, melyben azok kijelentik, semmi közük nincs és nem is volt a doppingolást irányító spanyol orvoshoz. A mostani bizonyítékok alapján azonban kiderült, Ullrich és Sevilla kapcsolatban álltak Dr. Efiamo Fuentessel.

Basso sem indulhat

A spanyol lapok a hét elején szellôztették meg, hogy Ullrich esetleg érintett lehet az ügyben, hiszen a szisztematikus doppingolást felügyelő orvos feljegyzései gyakran említettek egy bizonyos "Hijo Rudicio"-t, azaz Rudy fiát. A szintén azonnali hatállyal felffüggesztett Rudy Pevenage Ullrich sportigazgatója, edzője és mentora egy szermélyben. Ebből, a laboratóriumban talált "Jan" felirattal ellátott fagyaszott vérmintából, valamint a lehallgatott telefonbeszélgetésekbôl a hatóságok szerint "95 százalékos" valószínűséggel kiderül Ullrich érintettsége.

A most nyílvánosságra hozott listán Ullrich és Basso mellett az Astana-Würth tizenöt versenyzője és Francisco Mancebo is szerepel. Az ô csapataik azonban még nem reagáltak a történtekre.

Jan Ullrich kizárása csak a kezdet volt, reggel óta újabb versenyzôket, köztük a Giro d'Italia gyôztesét, az idei Tour egyik nagy esélyesét Ivan Bassót is kizárták az indulók közül a francia körverseny szervezôi.

A szervezôk egyike, az egykori Tour-gyôztes Bernard Hinault szerint még további 15-20 versenyzôt küldhetnek haza a csapatok a nap folyamán. Az UCI pedig felszólította a nemzeti kerékpárosszövetségeket, hogy haladéktalanul kezdjék meg a fegyelmi eljárást az érintettek ellen.

Egy versenyző bűnéért az egész csapatot kitilthatják

A Tour de France-ot szervezô ASO álláspontja egyértelmű, ha egy csapat valamelyik tagjának érintettsége felmerül, azt a csapatot kitilthatják a körversenyrôl, amennyiben a vétkes versenyzőt nem távolítják el.

Egyáltalán nem meglepô, hogy a listán megtalálhatóak olyan nevek is, akiket korábban éppen doppingvétség miatt tiltottak el a versenyzéstől, a tavalyi Vuelta-gyôzelmétôl megfosztott Roberto Heras, a vérdoppinggal vádolt Tyler Hamilton vagy egykori csapattársa Santiago Perez nevének hallatán senki sem lepôdik meg.

Patrick Lefevre, a belga QuickStep csapat sportigazgatója - aki a csapatok képviselôjeként vett részt azon a reggeli, rendkívül feszült hangulatú sajtótájékoztatón, ahol a szervezôk a kizárásokról hozott döntést tárták a nyílvánosság elé - elmondta, hogy "nem vagyok büszke arra, hogy itt kell ülnöm ma", majd bejelentette, hogy a kizárt versenyzôk helyett nem indítanak újakat a csapatok.

Így egyelôre a CSC nyolc, a T-Mobile hét, a francia AG2R Francesco Mancebo hazazavarásával szintén nyolc fôvel vág neki a szombaton kezdôdô versenynek.

Vinokourov egyedül maradhat

Érdekes lehet Alexander Vinokurov csapatának sorsa, hiszen éppen a korábban Liberty Seguros, most Astana-Würth névre hallgató csapat egykori igazgatója, Manolo Saiz letartóztásával vette kezdetét a hetek óta tartó bortány.

A korábban titkos esélyesnek is kikiáltott kazah versenyzô csapatát a szervezôk fel is kérték, hogy ne induljanak a versenyen, ám a sportügyekben illetékes svájci bíróság határozata szerint "a sajtóban megfogalmazott állítások nem jelentenek elég alapot a csapat kizárására", így az Astana indulhat a Touron. Más kérdés, hogy a ma reggel nyilvánosságra hozott listán Vinokurov nem kevesebb mint nyolc csapattársának neve szerepel, így, ha mindenkit hazaküldenek a szervezôk mai határozata alapján, akkor a kazah gyakorlatilag csapat nélkül marad, és így nem indulhat a versenyen.

Basso is szerepel a listán

Az El Mundo doppinglistáján szereplő csapatok és kerékpárosok: CSC: Ivan Basso (olasz) Caisse D'Epargne-Iles Baleares: Constantino Zaballa (spanyol) Saunier Duval: Carlos Zarate (spanyol) AG2R: Francisco Mancebo (spanyol) T-Mobile: Jan Ullrich (német), Oscar Sevilla (spanyol) Phonak: Jose Enrique Gutierrez (spanyol), Jose Ignacio Gutierrez (spanyol) Communidad Valenciana: Vicente Ballester (spanyol), David Bernabeu (spanyol), David Rodriguez (spanyol), Jose Adrian Bonilla (spanyol), Juan Gomis Lopez (spanyol), Eladio Jimenez Sanchez (spanyol), David Latasa (spanyol), Ruben Plaza (spanyol), Jose Luis Martinez (spanyol), Manuel Llorent (spanyol), Antonio Olmo (spanyol), David Munoz(spanyol), Javier Cherro (spanyol), Javier Pascual (spanyol) Unibet: Carlos Garcia Quesada (spanyol) Astana-Würth: Michele Scarponi (olasz), Marcos Antonio Serrano (spanyol), David Etxebarria (spanyol), Joseba Beloki (spanyol), Angel Vicioso (spanyol), Isidro Nozal (spanyol), Unai Osa (spanyol), Jörg Jaksche (német), Giampaolo Caruso (olasz)

Doppingolás miatt eltiltott vagy visszalépett: Roberto Heras (spanyol), Angel Casero (spanyol), Santiago Perez (spanyol), Tyler Hamilton (amerikai), Igor Gonzalez Galdeano (spanyol)

MTI