Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Doppingnaptárban szerepelt Ullrich és Basso

2006.07.04. 12:18
Napvilágot látttak annak a 38 oldalas dokumentumnak részletei, melyet a Tour rajtja elôtt kézhez kaptak a szervezôk és az érintett csapatok vezetôi, és melynek alapján az érintett versenyzôk hazaküldése mellett döntöttek, írja a Cyclingnews híroldal. Az eredeti, ötszáz oldalas nyomozati anyag kivonatának nyilvánosságra hozott szakaszaiból kiderül, a felfüggesztésekról szóló döntések szilárd alapokon nyugszanak.

Egy május 14-én lehallgatott Eufemiano Fuentes és Ignacio Labarta közti telefonbeszélgetésben Labarta Fuentes ügyfeleiként említi Ivan Bassót és Jose Ignacio Gutierrezt. Ez alapján a hatóságok megállapították, hogy nagy valószínűséggel Basso kódneve volt a Birillo szó, melyet a laboratóriumban talált kettes számmal jelölt vérmintákon találtak.

Doppinglista Ullrich neve mellett

Az 1997-es gyôztes, Jan Ullrich neve négyszer fordul elô a harminckettes számú dokumentumban, melyben a versenyzô által használt különbözô doppingszerekre utaló jelzések találhatóak, nevezetesen növekedési hormon, IGF-1 és tesztoszteron kódjai szerepelnek a német versenyzô neve mellett, írja a Cyclingnews.


Jan Ullrich

A hatvanötös számú dokumentumban, melynek borítóján Fuentes egyik cégének logója áll, található az a lista, melyen a "májusi fesztivál résztvevôit" sorolják fel, nyilvánvalóan a Giro d'Italiára utalva, a listán Ivan Basso, Marcos Serrano, Michele Scarponi, Jose Gutierrez és Jan Ullrich nevei szerepelnek.

Mancebo versenynaptára mindent elárul

A Labarta lakásán tartott házkutatás során megtalálták Francisco Mancebo versenynaptárát is, melyben napra pontosan, az orvosok által használt szimbólumokkal jelezték a vérátömlesztések és a különbözô doppingszerek bevételének idôpontját.

Telefonos megrendelés

Jan Ullrich mentora, a belga Rudy Pevenage május 17-én, este 23 óra 27 perckor küldött Fuentes mobiltelefonjára egy "Barátom, mikor beszélhetünk? Rudicio" szövegű smst, majd másnap délben ugyanerrôl a számról hívták a spanyol orvost, aki megkéri a hívót, hogy este telefonáljon újra. A hívó szerint "lesz egy idôfutam", és ezért szeretne a hematológussal konzultálni. Mint ismeretes, Jan Ullrich nyerte a Giro tizenegyedik szakaszán rendezett 50 kilométeres egyéni idôfutamot.

A fentiekbôl kiderül, hogy a csapatok vezetôi valóban nem csak a spanyol sajtóban kiszivárogtatott információkra alapozva hozták meg döntéseiket, a nyomozók által elküldött bizonyítékok alapján a doppingolás még nem, de a személyes kapcsolat a sportolók és az orvosok között mindenképpen bizonyítottnak látszik.


Ivan Basso

Ullrich és Basso természetesen mindketten ártatlanságukat hangsúlyozzák, a német kész DNS-teszt segítségével összehasonlítani a spanyol orvos laboratóriumában talált vérmintát és sajátját, az olasz versenyzô szerint "biztosan kiderül ártatlansága", majd hozzátette: "Sokkal rosszabb dolgokban is volt már részem. Két évvel ezelôtt úgy versenyeztem a Touron, hogy közben anyám haldoklott. Ez a mostani eset semmi ahhoz képest, ahogy akkor éreztem magam."