Doppingnaptárban szerepelt Ullrich és Basso

2006.07.04. 12:18
Napvilágot látttak annak a 38 oldalas dokumentumnak részletei, melyet a Tour rajtja elôtt kézhez kaptak a szervezôk és az érintett csapatok vezetôi, és melynek alapján az érintett versenyzôk hazaküldése mellett döntöttek, írja a Cyclingnews híroldal. Az eredeti, ötszáz oldalas nyomozati anyag kivonatának nyilvánosságra hozott szakaszaiból kiderül, a felfüggesztésekról szóló döntések szilárd alapokon nyugszanak.

Egy május 14-én lehallgatott Eufemiano Fuentes és Ignacio Labarta közti telefonbeszélgetésben Labarta Fuentes ügyfeleiként említi Ivan Bassót és Jose Ignacio Gutierrezt. Ez alapján a hatóságok megállapították, hogy nagy valószínűséggel Basso kódneve volt a Birillo szó, melyet a laboratóriumban talált kettes számmal jelölt vérmintákon találtak.

Doppinglista Ullrich neve mellett

Az 1997-es gyôztes, Jan Ullrich neve négyszer fordul elô a harminckettes számú dokumentumban, melyben a versenyzô által használt különbözô doppingszerekre utaló jelzések találhatóak, nevezetesen növekedési hormon, IGF-1 és tesztoszteron kódjai szerepelnek a német versenyzô neve mellett, írja a Cyclingnews.


Jan Ullrich

A hatvanötös számú dokumentumban, melynek borítóján Fuentes egyik cégének logója áll, található az a lista, melyen a "májusi fesztivál résztvevôit" sorolják fel, nyilvánvalóan a Giro d'Italiára utalva, a listán Ivan Basso, Marcos Serrano, Michele Scarponi, Jose Gutierrez és Jan Ullrich nevei szerepelnek.

Mancebo versenynaptára mindent elárul

A Labarta lakásán tartott házkutatás során megtalálták Francisco Mancebo versenynaptárát is, melyben napra pontosan, az orvosok által használt szimbólumokkal jelezték a vérátömlesztések és a különbözô doppingszerek bevételének idôpontját.

Telefonos megrendelés

Jan Ullrich mentora, a belga Rudy Pevenage május 17-én, este 23 óra 27 perckor küldött Fuentes mobiltelefonjára egy "Barátom, mikor beszélhetünk? Rudicio" szövegű smst, majd másnap délben ugyanerrôl a számról hívták a spanyol orvost, aki megkéri a hívót, hogy este telefonáljon újra. A hívó szerint "lesz egy idôfutam", és ezért szeretne a hematológussal konzultálni. Mint ismeretes, Jan Ullrich nyerte a Giro tizenegyedik szakaszán rendezett 50 kilométeres egyéni idôfutamot.

A fentiekbôl kiderül, hogy a csapatok vezetôi valóban nem csak a spanyol sajtóban kiszivárogtatott információkra alapozva hozták meg döntéseiket, a nyomozók által elküldött bizonyítékok alapján a doppingolás még nem, de a személyes kapcsolat a sportolók és az orvosok között mindenképpen bizonyítottnak látszik.


Ivan Basso

Ullrich és Basso természetesen mindketten ártatlanságukat hangsúlyozzák, a német kész DNS-teszt segítségével összehasonlítani a spanyol orvos laboratóriumában talált vérmintát és sajátját, az olasz versenyzô szerint "biztosan kiderül ártatlansága", majd hozzátette: "Sokkal rosszabb dolgokban is volt már részem. Két évvel ezelôtt úgy versenyeztem a Touron, hogy közben anyám haldoklott. Ez a mostani eset semmi ahhoz képest, ahogy akkor éreztem magam."