Szilárda
-4 °C
2 °C

Futballistákat is érinthet a spanyol doppingbotrány

2006.07.05. 15:18
Profi focisták, atléták és teniszezők is érintettek lehetnek a spanyol doppingbotrányban, legalábbis a lebukott orvos szerint. A spanyol hatóságok álláspontja szerint ellenben csak kerékpárosok doppingoltak. A francia sportminiszter szerint ügyefogyott a nemzetközi kerékpárosszövetség.

Eufemiano Fuentes, a spanyol doppingbotrány központjában álló orvos egy spanyol rádiónak adott interjúban kategorikusan cáfolta a spanyol hatóságok állítását, mely szerint csak professzionális kerékpárosok érintettek az ügyben. Mint már korábban írtuk, a hatóságok nemrég nyilvánosságra hoztak egy listát, mely mintegy 50 profi kerékpáros nevét tartalmazta, minek következtében számos esélyes versenyzőt, köztük Bassót és Ullrichot sem indította csapata a Touron. A rendőrség közel 60 személy ellen rendelt el nyomozást.

Más sportok is érintettek

"Adtam tanácsokat elsô- és második ligás spanyol futballcsapatoknak, atlétáknak és teniszezôknek" - mondta, majd hozzátette: a nemrég nyilvánosságra hozott listán vannak olyan nevek, "akiket nem is ismerek", de vannak olyan kerékpárosok, akik most is versenyeznek a Touron, és nem tartoznak a hazaküldöttek közé. A rendőrség által összeállított lista csak kerékpárosok neveit tartalmazza, Fuentes pedig az orvosi titoktartásra hivatkozva nem közöl újabb neveket.

Fuentes nyilatkozatából egyértelműen kiderül, az orvos nem tartja doppingolásnak azokat a módszereket, mellyel ügyfeleit kezelte, szerinte ezek olyan "biológiai kezelések, melyek a sportolók regenerálódását segítik", bár azt ô is elismeri, hogy "ezután nehéz lesz továbbra is sportorvosként folytatni, de vannak más terveim még az életben", írja az Eurosport.

Egymásra mutogatnak

Közben úgy tűnik, nyilatkozatháború vette a kezdetét a nemzetközi kerékpárosszövetség, az UCI elnöke és a francia sportminiszter között. Jean-Francois Lamour szerint az UCI "erélytelenül lép fel" a doppingproblémával szemben. Erre reagálva éles hangú közleményt tett közzé Pat Quaid, a kerékpárosszövetség elnöke, melyben visszautasítja a vádakat, azokat "olcsó népszerűséghajhászatnak" nevezve, majd a miniszter mellett a WADA elnökét is megszólítva arra kéri ôket, hogy "inkább a hatóságok munkáját segítsék" a tiltott teljesítménynövelô módszerek ellen folytatott harcban.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!