Egy olasz-francia nyert a Touron a vb-döntő napján

2006.07.10. 02:58
Sylvain Calzati sikeres szökéssel nyerte meg az francia kerékpáros körverseny nyolcadik szakaszát. A Tour de France összetettjét az ukrán Hocsar vezeti.

A hazai közönség előtt szereplő Sylvain Calzati sikeres szökés után megnyerte a Tour de France kerékpáros körverseny vasárnapi, 8. szakaszát.

Persze a Tour kapcsán sem lehet elvonatkoztatni a futball-vb-től, Calzati esete így még érdekesebb. Az AG2R versenyzője hazájának Franciaországnak szerezte meg idei második szakaszgyőzelmét, de mindkét szülője olasz.

A St-Méen-le-Grand és Lorient közötti 181 kilométeres szakaszon Calzati egy kisebb csoporttal gyorsan megszökött, majd 45 kilométerrel a vége előtt úgy ítélte meg, esélyes a szakaszgyőzelemre. Ez össze is jött neki, mert egyedüli szökésbe kezdett és elsőként ért a célba.

Az ukrán Szerhij Honcsar őrzi összetettbeli első helyezését. Hétfőn szünnap következik. Kedden a Budeaux és Dax közötti 169,5 km vár a mezőnyre.

Tour de France, 8. szakasz, Saint-Méen-le-Grand-Lorient, 181 km

Szakaszgyőztes: 1. Sylvain Calzati (francia, AG2R-Prevoyance) 4:13:18 ó 2. Kjell Carlström (finn, Liquigas) 2:05 p hátrány 3. Patrice Halgand (francia, Crédit Agricole) azonos idővel
Az összetettben: 1. Szerhij Honcsar (ukrán, T-Mobile) 34:38:53 ó 2. Floyd Landis (amerikai, Phonak) 1:00. p h. 3. Michael Rogers (ausztrál, T-Mobile) 1:08 p h.