Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Magyarország külön kategória a kajak-kenuban

2006.07.10. 19:38
Magyarország tíz aranyérmet nyert a racicei Európa-bajnokság, pontosan annyit, mint az éremtáblázaton őt követő másik három nemzet összesen. Angyal Zoltán kapitány elégedett, azt sem tartja kizártnak, hogy a pekingi olimpián a két nagy klasszis Janics Natasa és Kovács Katalin közül valamelyik triplázhat. A kapitány kedvező jeleket lát az augusztusi szegedi világbajnokság előtt.

Az Európa-bajnokság előtt óvatosan nyilatkozott az éremesélyeinket illetően. A nőktől viszont alighanem ilyen teljesítményre számított, vagy nem?

Mindenki elájult a lányaink teljesítményétől, elsősorban azért, mert lányaink harmadik alkalommal is nyolc aranyat nyertek, csak egy számban nem hozzájuk került az arany - felelte Angyal Zoltán szövetségi kapitány. Erre a teljesítményre valóban csak a legnagyobbak képesek. És nem az a fantasztikus, hogy ezt a nyolc aranyat megnyerték, hanem az, ahogyan. Ez a sorozat nem főként fizikai, inkább idegi megterhelést jelentett a lányok számára, akiknek a két indulás között még úgymond túl kellett élniük az eredményhirdetést és a felevezést a következő számra. Egy aprócska csúszás is átírhatta volna az elképzeléseiket, de szerencsére minden úgy sikerült, ahogyan eltervezték.

Az éremtábla
Magyarország 10 4 4
Németország 4 11 3
Oroszország 4 1 1
Fehéroroszország 2 3 2
Románia 2 2 3
Szlovákia 2 - -
Spanyolország 1 1 1
Lengyelország 1 1 -
Nagy-Britannia 1 - -
Litvánia - 2 2
Csehország - 2 -
Ukrajna - - 3
Olaszország - - 2
Svédország - - 2
Dánia - - 1
Finnország - - 1
Franciaország - - 1
Izrael - - 1

A magyar győztesek:
Janics Natasa, Kovács Katalin (kétszáz, ötszáz, ezer páros)
Kammerer Zoltán, Kucsera Gábor (ezer páros)
Benedek Dalma (ezer, ötszáz egyéni)
Benkő Zoltán (ötszáz egyéni)
Nők: kétszáz, ötszáz, ezer - négyes

A sportágban egyedülálló sorozatot produkáltak Kovácsék. Ebből kiindulva elképzelhető akár az olimpiai triplázás is?

Minden elképzelhető. Az olimpiai időrend szerint ugyanis szombaton rendezik meg a négyes döntőjét, másnap pedig az egyes és páros küzdelmeket. Több idő jut a pihenésre, a regenerálódásra, és ilyen világklasszisoknál azt hiszem, megengedhető a triplázás. Ha két év múlva is ilyen kiemelkedően teljesítenek, és a válogatók úgy hozzák, én nem gördítek akadályt elébe.

Női egyesben most már három világszintű versenyzővel kell számolnia.

Így van, hiszen Benedek Dalma egyértelműsítette: immár a legnagyobbak közé tartozik. Kellemes meglepetést jelentettek Dalma győzelmei, hiszen hihetetlenül bátor versenyzésekkel szerezte meg az aranyakat. Tulajdonképpen az összes lányt ki kell emelnünk, mindannyian profin lapátoltak ezen a hétvégén.

Férfi kajakosaink nagyot léptek előre az elmúlt évekhez képest. Meglepte?

Az öt olimpiai számból két arany- és két ezüstérmet nyertek. Benkő ezer métere a fantasztikus hajrája miatt marad emlékezetes a számomra, és nagyon örülök, hogy ötszázon folytatni tudta a Vereckei Ákos által megkezdett hagyományokat. Kammerer Zoltán és Kucsera Gábor válláról egy pluszteher gördült le az ezer méter megnyerése után, hiszen a világbajnoki címvédő Kökény, Kucsera páros felbomlása miatt több bírálatot is kaptak. Ötszázon pedig úgymond döngetik a kapukat, nem sok hiányzik hozzá, hogy megdöntsék a négyszeres világ- és most már hatszoros Európa-bajnok német Rauhe, Wieskötter duó királyságát. Az ezer négyesben még kell egy kis idő ahhoz, hogy fiataljaink beérjenek, de örülnék neki, ha jövőre már kialakulna a pekingi olimpiára készülő csapathajó gerince.

Kenusaink ellenben csak a csapathajókban brillíroztak.

Kozmann és Kolonics már az előfutamok után jelezte, ez nem az ő Európa-bajnokságuk lesz. Azért így is szereztek két negyedik helyet, ami nem rossz teljesítmény. Formán kívül voltak, és ez megbocsátható, hiszen az idei fő versenyük a szegedi világbajnokság lesz. Vajda Attila sérülés miatti kiválása is egy kicsit megkeverte egyesben a kártyákat. Mike első világversenyén a döntőben zárt, ami szép eredmény, Joób ugyanezt nem tudta megoldani, de a csapathajókban azért sikerült nekik is a dobogóra állniuk. Pulaiék "öregfiúk" csapatát szintén kiemelném, hiszen nem piskóta, amit ebben az erős mezőnyben produkáltak.

Az ön által említett Vajda Attila is kint volt Racicében megnézni a riválisokat. Reménykedhetünk abban, hogy felépül Szegedre?

Nagyon bízom benne, hiszen úgy tűnik, lassan megkezdheti ő is az edzéseket. Remélem sikerül olyan formába visszahoznia magát, hogy legalább egy számban bevethető lesz a világbajnokságon.

Lehet-e bármiféle negatívuma ennek az elképesztő Európa-bajnoki szereplésnek? A sokéves nemzetközi tapasztalatai mit mutatnak: visszaüthet a világbajnokságon az Eb-n mutatott fölényünk?

Nincs ilyen séma. Szereztünk már Európa-bajnokságon tíz aranyat, a rákövetkező világbajnokságon pedig az Eb-hez képest gyengébben teljesítettünk. 1997-ben a plovdivi nyolc Európa-bajnoki elsőség után, nyolc világbajnoki arany lett a mérlegünk, vagyis ebből nem lehet kiindulni. Egy biztos, a racicei szereplésünk a pozitív szélsőség, mondhatjuk azt is, itt-ott hatalmas küzdelmek árán, de szinte minden bejött a számunkra. Éppen ezért nem szabad ebből kiindulni, és túlzott elvárásokkal fordulni a válogatottunk felé. Hiszem, hogy a hátralévő öt hétben tisztességesen felkészülnek versenyzőink a szegedi megmérettetésre is, és nem okozunk csalódást a szurkolóinknak.

Magyarország külön kategória a kajak-kenuban
"A magyarok külön kategóriát jelentenek" - mondta a racicei Európa-bajnokságon Katrin Wagner-Augustin párjaként két ezüstérmet szerző Fanny Fischer. A nyolcszoros olimpiai bajnok Birgit Fischer unokahúga ezzel az egy mondattal mindent elárult, hiszen versenyzőink a hétvége során nyolc aranyérmet lapátoltak össze, csak a K-1 200 méter elsőségét "engedték át" a spanyolok specialistájának, Teresa Portelának.